VIDEÓ: Nézz bele az István, a király operaváltozatába

Az István, a király című rockoperát Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában mutatta be októberben a budapesti Opera. Most belenézhetünk a próbafolyamatba, beszélnek a szereplők, az alkotók az új darabról.

Gyöngyösi Levente zeneszerző teljesen áthangszerelte a darabot, operai hangzásra törekedve a rockszekciót kivette a műből, az előadást klasszikus operazenekar kíséri. Az az energia, ami a zenében eleve benne van, nem veszik el amiatt, hogy ez egy operaelőadás.

A kettős szereposztásban a főbb szerepeket Boncsér Gergely és Pataky Dániel (István), Cseh Antal és Szegedi Csaba (Koppány), Komlósi Ildikó és Meláth Andrea (Sarolt), László Boldizsár és Varga Donát (Torda), Máthé Beáta és a frissen díjazott Balga Gabriella (Réka), valamint Szemenyei János és Turpinszky Gippert Béla (Laborc) énekli. Az Opera Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely és Cser Ádám vezényli.

A darabot Szinetár Miklós vitte színre, aki színpadra állításában is az operai hagyományok monumentális, eklektikus megvalósítására helyezi a hangsúlyt. Ebben nyújtott segítséget Horesnyi Balázs többszintes, vetíthető felületekkel gazdagított díszlete, Velich Rita történelmi kort megidéző, míves jelmezei, valamint Vári Bertalan koreográfiája, aminek előadásában a Magyar Nemzeti Balett tánckara működik közre.

 

 

EZ, ATEMPO.sk