Felvidékiekkel készült Palya Bea új klipje, a Hinta

Egy különleges együttműködés eredménye lett Palya Bea legújabb klipje, melyet épp születésnapján, november 11-én mutattak be.

A Hinta című dal zenéjét Gablyasz Péter kassai zenész, zeneszerző, billentyűs, rendezvényszervező, az In Time és a Gablyasz Band zenekarok tagja írta.

„Szeretnék egy lemezt készíteni a Miből lesz a zenebogár programsorozatom meghívottaival. Eddig Palya Bea, a Misztrál és Herczku Ági volt a vendég, de jön még Szabó Balázs Bandája, Novák Peti és az Etnofon és mások. Én írom a dalt mindenkinek, ők pedig a szöveget.” - tudtuk meg Petitől.

Palya Beával még 2018-ban ismerkedtek meg, amikor Kassán adott koncertet a rendezvény első évadán.

 

Palya Bea és Gablyasz Péter

 

„Egy meghatározó élethelyzet, egy intenzíven zajló kapcsolódás a természethez és páratlan zenészek által megcsiszolt zenei anyagból született ez a dal. Különlegessége, hogy egyből ez a melódia, ezek a harmóniák jöttek. Ezen nem változtattam a munkafolyamat során. Fontos volt az is, hogy "Palya Beás" legyen.”

A szöveget Palya Bea írta: „Amikor Bea átküldte a dalszöveget, beleremegtem. Betalált.”

A stúdiófelvétel még tavasszal készült. „Meghallgattam és... Bea megszólaltatta az érzéseimet.

Tündérhangon énekelt. Összeértek az energiák.”

 

Palya Bea, Szaszák György, Gablyasz Péter

 

De nem csak a zene, a klip is felvidékiek közreműködésével készült. A rendező-operatőr a kassai Ifj. Szaszák György volt, aki Peti jó barátja. A felvételeket a Tátrában, Szepességben és Kassán rögzítették. A forgatókönyvet Tóth Károly, a Komáromi Jókai Színház színésze írta. A rendezőasszisztens Pásztor Eszti és asszisztens Kalapos Dani voltak.

„Az én gondolataimat filmesítette meg Gyuri, ezért is vállaltam a főszerepet. A forgatás csodás emberekkel, gyönyörű helyeken történt. A kitűnő csapatnak és Bea végtelenül alázatos és professzionális hozzáállásának köszönhetően nagyon jól ment a munka.” - tette hozzá Peti.

A videóban Gablyasz Peti mellett többek közt Kövesdi Szabó Mária, a kassai Thália Színház színésznője is feltűnik.

”A videoklip egy férfi és egy nő szimbolikus etüdje. A “fent” és a “lent” képi megfestése. Célja, hogy megjelenítsen emberi sorsokat, szembeállítsa az összetörtséget a boldogsággal. A fő motívum a Hinta, mint egy inkubátor ami bezár és életben tart. A biztonságot adó anyaméh, parafrázisa a kötél mely a kilátástalanságot, de egyben az életet adó köldökzsinórt is jelentheti. Az erdő a közösséget a családot jelképezi. A férfi lomblevelű erdőből indul el hosszú útjára kietlen mezőkön keresztül, mire eljut a nő tűlevelű erdejébe a hegyekbe.” - írja Szaszák György a klipről.

 

 

A klip mellett most már elérhetővé vált a streaming szolgáltatóknál Palya Bea legújabb lemeze is ÉLET címmel.

Ha még több érdekességet szeretnétek hallani a klipről, a dalról és annak születéséről pénteken, november 13-án 10.00-kor Palya Bea, Gablyasz Peti és Szaszák György fognak beszélgetni a Facebookon. Érdemes lesz hallgatni, nézni!

 

HINTA

Zeneszerző: Gablyasz Péter
Szövegíró: Palya Bea

Zenészek:
Palya Bea - ének
Czirják Tamás - dob, ütőhangszerek
Gablyasz Edina Lilla - fuvola
Gerzson János - oud, buzuki
Lisztes Jenő - cimbalom
Orbán György - nagybőgő
Szokolay Dongó Balázs - fúvós hangszerek

Videó produkció: www.xlpixelmedia.sk
Rendező, operatőr: ifj. Szaszák György
Forgatókönyv: Tóth Károly
Rendezőasszisztens: Pásztor Eszter
Asszisztens: Kalapos Dániel

Szereplők:
Palya Bea
Bodnár Kevin
Gablyasz Edina Lilla
Gablyasz Péter
Kövesdi Szabó Mária
Pásztor Eszter

További közreműködők:
Borsos Kornélia
Gablyasz Dániel
Kovács Tamás
Nagy Imre
Papán Attila

Smink, haj: Tatár Kriszta

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk