Siess, haza vár a mama - dokumentumfilm készült Barta Tamásról

Siess, haza vár a mama - dokumentum film Barta Tamásról (VIDEÓ)

Barta Tamást, Magyarország legendás rockgitárosát mai napig a legjobb és legegyedibb hangú magyar rockgitárosként tartják számon. A gitáros, zeneszerző és énekes Barta által írt rengeteg sláger, köztük például az Ő még csak 14, ma is a legismertebb magyar slágerek közé tartoznak.

Barta Tamás Budapesten született 1948. július 7-én. Zenélni Fenyő Miklóssal kezdett a Syconorban, majd a Hungáriában két lemezen is játszott. Ezt követően hívták el az LGT-be.

1974-ben karrierje csúcsán volt az LGT-vel, de ennek ellenére Barta váratlan lépésre szánta el magát. 1974-ben, Amerikai turnéjuk közben úgy döntött, hogy nem tér vissza többet Magyarországra, Amerikában akar élni. Elvette feleségül amerikai turnéjuk menedzserét, és új életet kezdett. „Cserben hagyta” zenekartársait, és leginkább az őt hazaváró özvegy édesanyját, Editet.

A korabeli törvények alapján a „hazatérés megtagadásának bűntettét” követte el, amiért Magyarországon letöltendő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

Barta Tamás édesanyjának, Editnek halála után a fogadottt lánya, Judit megtalált 12 darab audiokazettát. Ezeken a kazettákon levelezett egymással Barta Tamás és édesanyja, Barta Amerikában töltött nyolc éve alatt. Barta Tamás los angeles-i otthonában kazettára mondta édesanyjának szóló gondolatait, majd a kazettákat Magyarországra küldte, ahol Edit válaszait rögzítette kazettákon, majd feladta őket postafordultával. A kazetták megrázóan intim, őszinte és drámai „beszélgetéseket” tartalmaznak a több tízezer kilométerre, két „különböző” világban élő édesanya és fia között.

 

 

Barta Tamás és édesanyjának intim, drámai „hangos” levelei egy fojtogató anya-fia kapcsolat legmélyebb bugyraiba engednek betekinteni, miközben megismerjük a hazáját elhagyó, amerikai álomban hívő tehetség küzdelmeit az „új világban”, és kommunista érzelmű édesanyja magányát és elszigeteltségét a szocialista rendszerben.

Kirajzolódik a ’70-es évek Magyarországa és Amerikája között feszülő óriási ellentét, és anya és fia szenvedélyes beszélgetései filozófiai és erkölcsi magaslatokba érnek. A kommunizmusban vakon hívő Edit néni replikázik fia Amerikát és a kapitalizmust dicsőítő szólamaival. Történetükben az idő előhaladtával váratlan fordulatokat következnek.

Edit heroikus küzdelme az útleveléért, majd amerikai útja, és az azt követő küzdelmek - egy megható és drámai kapcsolat legmélyére engedik be a nézőt. Barta Tamásról olyan részleteket ismer meg a néző, amelyet eddig senki sem ismerhetett.

Ki volt Barta valójában? Hogy ért véget az amerikai álma?

Az izgalmas és fordulatokkal bővelkedő dráma közben a néző megismeri Barta Tamás amerikai környezetetét, barátait, az egykori gyanusítottat, menyasszonyát, és még sosem látott koncertfelvételeken láthata a máig legnagyobb magyar rockgitárosnak tartott Bartát.

ATEMPO.sk
Fotó: Fortepan