Három és fél percre megáll az idő – Új dallal jelentkezett a gútai túlontool

Három és fél percre megáll az idő – Új dallal jelentkezett a gútai túlontool

Úgy érezték, elérkezett a pillanat, hogy megmutassák 3:30 című dalukat. Klipet is forgatnak majd hozzá, amint a helyzet engedi. A számok mágiájáról, a dal születéséről, a túlontꝏl zenekar jelenlegi helyzetéről is beszélgettünk Marosi Róbert énekessel.

 

Mostanában jó barátságba kerültetek a számokkal. Sokáig tartott a karantén? Vagy szándékosan mostanra, a járványügyi enyhítések idejére időzítettétek az új dalt?

Az igazság az, hogy ez a dalt már felvettük egy éve. Terveztük, hogy klipet forgatunk hozzá, ami, sajnos a koronavírus által bevezetett korlátozások miatt nem jött össze. Eddig vártunk... Most úgy döntöttünk, kiadjuk klip nélkül, aztán majd valamikor, a jövőben, ha úgy alakul, csinálunk hozzá egy klipet is.

 

túlontool

 

Kinek az ötlete volt a bandából a 3:30? Mit jelent ez a cím?

A 3.30-at jómagam vittem egy próbára szöveggel és egy félig- meddig elképzelt alappal, amit azután teljesen átgondoltunk.

A dalszövegben az áll, hogy „megáll az idő 3 és fél percre“. A túlontool logójában benne van a végtelen jel, ha a 03:30-ban a két hármast egymás felé fordítom, egy 8-ast ad ki, ami fektetve a végtelen jele, a 2 darab 0 pedig úgyszintén végtelen jelet ad ki. Tehát a 3:30 a zenekarral és a végtelen jellel kapcsolható össze.

 

Mekkora munka előz meg a zenekarban egy új projektet? Sokat ötleteltek? Vagy jön az ihlet és már dolgoztok is a megvalósításon?

Ez elég változó, de általában amin sokat agyalunk, mindig a kukában köt ki. A spontán ötletekből szoktak a legjobb dolgok kisülni nálunk.

 

túlontool

 

Január végén vonultatok el fényképezkedni az udvardi kálváriára. Miért éppen oda?

Igazából csak egy szép, erdős helyet kerestünk ahol tudunk jó képeket csinálni. Bence felhozta az udvardi kálváriát ötletnek, küldött pár képet nekünk róla, és mindenki egyből beleszeretett a helyszínbe. Fóti Dávidnak köszönhetően pedig megvalósult az elképzelésünk, ami a képeket illeti.

 

Könnyű volt rászedni téged, hogy a januári hidegben félmeztelenül pózolj?

Persze. A többieket az ötlettől is kirázta a hideg, számomra ez nem okoz gondot.

 

túlontool

 

Azt is jelenti a helyszín kiválasztása, hogy előkerült a spirituális énetek?

A dal konkrétan arról szól, hogy rám talál a zenekar többi tagja, és együtt elkezdjük az utat a végtelenbe, a zenén keresztül!

Mert igaz, hogy a 3:30-ban a két hármas egymás felé fordítva egy nyolcas és az fektetve a végtelen jele, ahogy az előbb megbeszéltük, de még marad ott egy nulla. Ha a zenekar egy tagja is elhagyja ezt a végtelen utat, az egyenlő lesz a nullával. Az út ott véget ér, és a zenekar feloszlik! De erre reméljük nem kerül sor. (nevet)

 

Milyen volt a hangulat a Gila Recording Studios-ban, Galántán, ahol felvettétek a dalt? Mit szólt ahhoz Szabó Ádám Gila, hogy megint a húrok közé csaptatok?

Gilánál mindig imádunk lenni és úgy vesszük észre ő is szeret velünk együtt dolgozni. Elég jó baráti viszonyt is ápolunk, tehát ennek köszönhetően mindig nagyon jó a hangulat és természetesen a végeredmény is.

 

 

Csupán fellángolás a túlontꝏl mostani életében a 3:30? Vagy most már egymás után ontjátok majd a hasonló új dalokat Gőgh Ákos dobossal, Gőgh Bence gitárossal és Tóth Csaba basszusgitárossal?

A 3:30 régóta kész, most jött el a pillanat, hogy kikerüljön mindenki elé. Kissé nehézkesen megy a zenekar szekere, mondhatni most gödörben vagyunk. Végképp nem tett jót a zenekarnak ez az egész pandémiás helyzet. Tavaly nyáron egy csomó fellépésünk lett volna fesztiválokon, klubokban, de valamennyi elmaradt, és azóta nagyjából csak erőlködünk a próbákon is. Sokat beszélgetünk az egészről. Bár egyelőre nehezen mászunk ki a gödörből de bízom benne, hogy hamarosan sikerül, és újra felfelé ível majd a zenekar jövője.

 

Van már esetleg konkrét tervetek a pandémia utáni első koncertre? Egy új albumra?

Egyelőre nincs semmilyen terv. Jelenleg reménykedünk, hogy minél hamarabb visszaáll minden a régibe. És igyekszünk mindenképpen összehozni egy újabb albumot.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Fóti Dávid (PHOTO:N)