Egy utolsó nóta – dallal emlékezik eltávozott szeretteire Bacsó Mátyás (+KLIP)

Megjelent Bacsó Mátyás legújabb dala, Egy utolsó nóta címmel. Az Egyesült Királyságban élő, felvidéki (nyárasdi) származású zeneszerző, zongorista-énekes az angol Tubular Bells Live produkcióval koncertezik, emellett saját dalokat, illetve zongoradarabokat ír.

Az utóbbi években készült szerzeményei közül a Szülőföldem és a Trianon fáj c. dalok tartoznak a legnépszerűbbek közé a hazai közönség körében.

Mátyás számára fontosak magyar gyökerei, anyanyelvi és kulturális öröksége. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy ezúttal egy modern magyar nótával rukkolt elő!

Ez elsőre talán meglepőnek tűnik, hiszen napjainkban már egyáltalán nem divat ebben a műfajban írni. Most azonban stílusilag egy modern magyar nóta született mégis: nótára jellemző zenei elemekkel, egy csipet operettel megfűszerezve a refrénjében, átitatva Bacsó Mátyás zongora-ének alapú előadásmódjával. Mindezt pedig betetőzi a kortárs, mai hangzású, szívbemarkoló dalszöveg.

 

Bacsó Mátyás

 

A szerzeményt a nagypapa, Pongrácz Dénes emléke ihlette, s habár Mátyás eredetileg szöveg nélküli zongoradarabnak szánta, később Branyiczky Rita, budapesti szövegíró írt hozzá dalszöveget. Ez annyira megtetszett neki, hogy átdolgozta, áthangszerelte az eredeti zongoradarabot, és végül rendkívül érzelemgazdag dal - egy modern magyar nóta - született belőle.

„Papa nótás kedvű ember volt, nagyon szeretett dalolni. Rengeteget nótáztunk: én zongoráztam, együtt énekeltünk. Ő szerettette meg velem a magyar nótákat, s valahogy eltanultam tőle azt a késztetést is, hogy amit a szívünkben érzünk, azt egy dallal, nótával fejezzük ki.” - mondta az előadó nagyapjáról.

„Amikor ezt a zenét írtam, elég volt csak rá gondolnom, s a magyar nótás jelleg szinte magától szövődött bele a darabba. Ha meghallok egy magyar nótát, nekem máris a papa jut eszembe. A kettő szinte elválaszthatatlan egymástól.”

A már említett nagypapát – Pongrácz Dénest – egyébként Csallóköz-szerte sokan ismerték és szerették, hiszen tanítóként, népművelőként, később a gombai alapiskola igazgatójaként sokat tett a helyi magyar közösségért.

 

Bacsó Mátyás

 

„Hangzásilag ez a dal jól beleillik az eddigi zongora-alapú dalaim sorába. Érdekesség talán, hogy ez az első könnyűzenei felvételem, ahol nem digitális, hanem akusztikus zongorán, pianínón játszottam. Nagyon tetszik az új zongorám hangja és egy ilyen akusztikus felvételnek olyan mélysége, intimitása van, amit egy digitális zongora még nem tud teljesen hűen visszaadni.” - nyilatkozta Mátyás a felvételről.

„Az akusztikus felvétel hátránya viszont, hogy sokkal komolyabb felszerelés kell hozzá, felvétel előtt a zongorát be kell hangoltatni, s felvétel közben pedig a gyermekeimnek a másik szobában csendben kell maradniuk… Nagyon nagy köszönettel tartozom Zergényi Jánosnak, aki a videófelvételeket baráti – vagy helyesebben fogalmazva whiskys – alapon készítette el. Ez óriási segítség egy ilyen szerzői kiadás esetén, ahol a projekt minden költsége rám hárul. Hálás köszönet érte!”

Az Egy utolsó nóta zenéjét, mondandóját egy szeretett személy elvesztése ihlette, s ez a dal emléket állít azoknak, akik közel álltak hozzánk, de sajnos, ma már nem lehetnek velünk. A bús, szomorkás hangulat, a nosztalgikus, egyszerre vidám és fájdalmas visszaemlékezés és a dal által közvetített értékek, mind-mind szerethetővé, széppé teszik ezt a szerzeményt. Érdemes meghallgatni!

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk