HALLGASD MEG: Itt A folyó balladái a Jóvilágvantól - dalok a párkányi Duna-partról

HALLGASD MEG: Itt A folyó balladái a Jóvilágvantól - dalok a párkányi Duna-partról

Megjelent a párkányi Jóvilágvan új lemeze. A folyó balladái a zenekar intenzív alkotási folyamatának eredménye, költői szövegvilággal, közösen hangszerelt dalokkal. A dalok többsége egyben lett felvéve a galántai Gila Recording Studios-ban.

„Az, hogy nem külön játsszuk fel az egyes hangszereket, hanem a fiúk egyszerre zenélnek, ellensúlyozza azt, hogy a dalok „stúdió-sterillé” váljanak, így megmarad bennük a pillanat varázsa, az erő, a „dög”.” - jegyezte meg interjúnkban Bokor Réka.

 

Jóvilágvan

 

14 dalt tartalmaz az új anyag, melyek közül néhányhoz olvassátok el Réka gondolatait.

„A lemez a múzsához írt dallal (Arkhé) kezdődik, ez volt az egyik első, ami megszületett bennem azáltal, hogy szövegével őt hívom, őt csalogatom („Mássz a bőröm alá, épülj be a sejtjeimbe, írd a neved belém, hadd lélegezzelek be”). Egy idő után észrevettem, hogy a tervem működött, úgy törtek rám, kívánkoztak ki belőlem sorok, dallamok, mintha megátkoztam volna magam. Arkhé meghallgatott.

Kiemelném az Áspis című dalt is, ami bőven tartogat meglepetéseket, ezen Kárpáti József ’Dódi’, a Quimby zenekar fúvósa közreműködik nagy örömünkre.

Különleges dal lesz a Lilit is. Tudjátok ki a Lilit? Érdemes utánanézni, a dal az ő alakját írja körül és már megszületett a fejemben egy klipötlet is hozzá.

 

Jóvilágvan

 

Az Új tájak érdekessége, hogy eddig én nem játszottam hangszeren a dalainkban, most erre is mód volt.

A Hinni csupán című dal 7/4-ben íródott, nagy kihívás és siker volt úgy megírni egy 7/4-des dalt, hogy szinte fel se tűnjék a furcsasága, talán ez a legszomorúbb dal a lemezen.

A zenekar egyik kedvence a Lombjairól, ami zeneileg őrületes „pikoskákat” tartalmaz, nagyon szeretjük játszani.

A két éve megjelentetett Nem elég szép című dalunkat is újraértelmeztük, Gila újrakeverte, talán most már elég szép lett.”

 

 

Dallista:

01 Agitáció (intro)
02 Arkhé (A múzsához)
03 A Dunánál
04 Béke
05 Áspis
06 Egyetlenegy
07 Lilit
08 A folyó balladája
09 Koszorú
10 Új tájak
11 Lányok, lányok
12 Nem elég szép
13 Hinni csupán
14 Lombjairól

A lemezgrafikát Izrael Ráchel készítette.

 

A csillagok alatt szólt a Jóvilágvan (FRISS FOTÓK)

 

A lemezbemutató koncertre 2021. július 24-én, szombaton este Párkányban, a régi kompkikötőben kerül sor, ahol a TooFar zenekar lesz a vendégük.

 

A jóvilágvan 15 éve működik Párkányban, jelenleg a legnépszerűbb underground banda Felvidéken. Hisz az őszinte, mondanivalóval bíró dalok erejében, célja, hogy kifejezzen és inspiráljon.

Tagok:

Bokor Réka
Gazdík Miroslav
Jáger Zoltán
Szabó Máté
Valasek Zoltán

Roni, ATEMPO.sk