Orfeo a konyhában – egy kortárs filmrendező és Monteverdi találkozása (VIDEÓ)

Benedek Elek ismeretlen élete – nézzétek meg Nagy Mesemondóról készült dokumentumfilmet (VIDEÓ)

A Reisz Gábor rendező által jegyzett nyolc perces klip nagyszabású kísérlet arra nézve, hogy Monteverdi több mint 400 éve írt zenéjét hogyan lehetséges kortárs filmnyelvi eszközökkel bemutatni.

A Friedenthal Zoltán, Takácsy Réka és Kalafszky Adriána énekesnő főszereplésével, valamint a magyar régizenei élet meghatározó fiatal zenészei által életre hívott videóklip az összművészeti együttműködés jegyében a klasszikus zenét helyezi új megvilágításba.

A videóklipet régizenei lakáskoncertek és baráti zenélések kötetlen hangulata ihlette. Kalafszky Adriána énekesnő, Király Dóra furulyás és fagottos illetve Takácsy Réka előadóművész a karantén idején hagyományossá vált online klasszikus zenei koncertek helyett egy olyan videóklipet álmodott meg, amely zenei és filmes szempontból is a legmagasabb művészi színvonalat képviselő, önálló művészeti alkotás.

A videóklipben megszólaló zenei részlet Monteverdi első operájának, az Orfeusznak a Prológusa. A nyitó fanfár után – amely egy igazi “régizenei sláger” – megjelenik a Zene múzsája és a zene hatalmát hirdeti mindenek felett, amely Orfeuszt is természetfeletti tettek végrehajtásához segítette. A Zene allegorikus szereplőként azt az üzenetet közvetíti, hogy a zene mindenkihez szól, mindent átformál, mindenhol ott van.

 

Orfeo a konyhában

 

A vizuális koncepciót közösen találta ki a stáb. Arra törekedtek, hogy az a fajta festményszerű képi világ, ami talán a legjellemzőbb asszociációja a klasszikus zenének, egy teljesen hétköznapi helyszínen, főleg az ott található tárgyak segítségével, más szóval „sufnituning” módon legyen kialakítva.

A készítők Orfeo jól ismert történetétől szerettek volna valamelyest elszakadni. A híres hátrafordulás momentuma indította el bennük azt a gondolatmenetet, melynek eredménye az lett, hogy egy párkapcsolati válság szürreális utazásaként jelenítik meg a férfi történetét, aki nem képes bízni.

Elképesztően izgalmas lehetőségek vannak az opera- vagy musicalfilmben. A zenehasználat a legfőbb műfaji sajátossága, amely számomra mindig egyfajta szürrealizmushoz való közeledést, lelki kitárulkozást jelent, és ebben a szabadságban minden alkotó szívesen időzik. – fogalmazta meg Reisz Gábor.

Nem csak Magyarországon, hanem világszerte is elenyésző a komolyzenei videóklipek száma, ezen belül pedig még kevesebb, amelyben a film és a zene egymást kiegészítve olyan jelentéstartalmakat tár fel, amely által a 21. század embere is képes kapcsolódni egy többszáz éves remekműhöz. Az alkotók bíznak benne, hogy a klippel sikerül olyan rétegeket is megszólítaniuk, akik egyébként egy hagyományos, koncerttermi klasszikus zenei eseményre nem mennének el. 

A videóklip elkészítése a különböző művészeti ágakból érkező fiatal alkotók számára is lehetőséget nyújtott arra, hogy a közös munka során olyan területen próbálják ki magukat, amelyre eddig még nem merészkedtek.

 

 

Szereplők:

Friedenthal Zoltán – Orfeo
Takácsy Réka – Euridice
Kalafszky Adriána – La Musica

Borsódy László – trombita
Maros Ádám – ütő
Bréda Zsófia – hegedű, viola da gamba
Nagy Réka – viola da gamba
Király Dóra – furulya, dulcián
Davidovics Igor – lant

 

Stáb:

Reisz Gábor – rendező
Becsey Kristóf – DOP
Tasnádi Zsófia – díszlettervező
Seres Donát – rendezőasszisztens
Meister Nikolett – gyártásvezető
Rónai Domonkos – kamera asszisztens
Halabuk Ferenc – fővilágosító
Olajos Bence – világosító
Zsigmond Boldizsár – asszisztens
Osváth Zoltán – hangmérnök 

 

Zenekar:

Kalafszky Adriána – szoprán
Borsódy László – trombita
Félegyházi Bence – trombita
Mester Gábor – harsona
Maros Ádám – ütő
Tóth Mónika – hegedű
Bréda Zsófia – hegedű
Lachegyi Anna – viola da gamba
Szabó Zsolt – viola da gamba
Nagy Réka – viola da gamba
Király Dóra – furulya, dulcián
Jassó Gellért – furulya
Davidovics Igor – lant

ATEMPO.sk