Rádiós szerepét kifejezetten Kaszás Attila számára írták a szerzők – exkluzív videó A padlás ezredik előadásához (VIDEÓ+FOTÓK)

A padlás a Vígszínházban már megélt egy ezredfordulót, 33 évet, több mint egymillió nézőt, eljutott a világ távoli tájaira is a 999. stream-ünnepen, november 20-án pedig végre eljön az 1000. előadás ideje is. A darab szövegkönyvét Sztevanovity Dusán és Horváth Péter, dalszövegeit Sztevanovity Dusán, zenéjét Presser Gábor írta. A Marton László rendezésében bemutatott előadás 13 karakterének bőrébe az eltelt évek során közel 100 színész bújt, de nemcsak a színpadon váltották egymást a generációk, hanem a nézőtéren is.

1988. január 29-én mutatták be minden idők egyik legsikeresebb magyar zenés színpadi művét a Vígszínházban.

„A padlás az én hitvallásom. Választ keres örök kérdésekre: miért vagyunk itt, egyedül vagyunk-e az univerzumban, mi lesz velünk, amikor meghalunk és így tovább” – mesélte Sztevanovity Dusán, aki egy álmatlan éjszakán, a padláson lévő otthoni dolgozószobájában, egy ég és föld közötti helyen, papírra vetett egy négy oldalas szinopszist.

Nem sokkal később a zsennyei alkotótóházban, ahova Presser Gáborral egy lemez munkálatai miatt utaztak le, egy esős napon letette a zeneszerző elé a darab szinopszisát, aki elolvasta, majd zongorához ült, és – ha az emlékek nem csalnak – megszületett a Fényév távolság című dal, és egy sor, melyet azóta is generációk énekelnek: „Lehet számtalan hely, ami szebb és jobb a mi Földünknél.”

 

 A padlás (1988)

 

A padlás első olvasópróbáját 1987. november 30-án tartották, a rendezői székbe Marton László ült, dramaturgként pedig Radnóti Zsuzsa csatlakozott – az addigra már Horváth Péter íróval is kiegészült –alkotói csapathoz.

A cél az volt, hogy egy olyan darabot állítsanak színpadra, ami nemcsak a gyerekek számára érdekes, de a felnőtteket is megérinti. Mindenkihez szól: 9-től 99 éves korig.

Sok minden nem volt ideális a próbafolyamat során: a nagyszínpad helyett sokáig a Házi Színpadon próbáltak, pénzhiány miatt a díszletet – Robinson kivételével – korábbi előadások színpadi kellékeiből kellett összeállítania Fehér Miklósnak és csapatának, Jánoskuti Mártának a jelmezekre szintén csak fillérek jutottak, sőt Presser Gábor a zenét is egyedül játszotta fel, mert zenészekre sem tudtak költeni. Ma már legendás történet, hogy palacsinta helyett azért született dal a szilvás gombócról, mert Radnóti Zsuzsa édesanyja többször azzal vendégelte meg az alkotókat.

 

 A padlás (1988)

 

A padlás premierje Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Rudolf Péter, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András szereplésével hosszú percekig tartó vastapssal zárult, és azóta is folyamatosan telt házzal futnak az előadások.

Rádiós szerepét kifejezetten Kaszás Attila számára írták a szerzők.

Igó Éva kezdetben Süniként lépett színpadra, ma pedig már Mamókaként főzi a szilvás gombócot és járja a tarantellát. Az előadásban legtöbbször Pápai Erika lépett színpadra, aki az 530 éves Kölyök szellemként debütált, majd egy ideig Süni volt, később pedig újra Kölyök karakterét játszotta.

Az előadás díszlete az eltelt 33 évben nem változott, Robinson, a szuperintelligens számítógép is csak kisebb javításokon esett át. A padlásnak több ikonikus kelléke is van.

A Varázskönyvet Rubik Ernő készítette, 12 lapból áll, különleges hajtogatási technikával rendelkezik, amit minden Hercegnek és a jelenetet előkészítő kellékeseknek is meg kell tanulnia.

 

 A padlás (2020)

 

Legnagyobb mágusa mind a mai napig az első Herceg, Méhes László volt, aki számtalan hajtogatási trükkel lepte meg a közönséget és kollégáit is. Szilvás gombócból előadásonként kb. 20 darab szerepel. Elkészítésük nem kis feladatot rótt egykor alkotóira, hiszen valódinak kell kinézniük, és mivel az egyik jelenetben egymásnak dobálják a színészek, ehhez megfelelő súllyal kell rendelkezniük, strapabírónak kell lenniük és nem koppanhatnak földet érés esetén. A szilvás gombóc állományt időről időre fel kell újítani, és pótolni is kell: előadás számtól függően egy évben átlagosan 30-50 új szilvás gombócot kell legyártatni. És vannak olyan kellékek is, amelyek november 20-án ezredik alkalommal kerülnek fel a színpadra: ilyen a hintaló, a Shakespeare kép, az óra és a bilincs.

 

 

Bár a Vígszínház már tavaly is készült az ezredik előadásra, a pandémiás-helyzettel járó színházbezárás miatt akkor végül a 999. előadást ünnepelték meg világszerte stream-közvetítés segítségével. November 20-án azonban újra nézők előtt nyílik ki a varázskönyv, röpül a szilvás gombóc, és végre élőben szurkolhatunk Rádiósnak, Süninek és a szellemeknek.

„Mert kell egy hely, hol minden szellem látható. Mert kell egy hely, hol minden szólam hallható.”

 

Az eddigi szereplők névsora:

Rádiós

Kaszás Attila
Oberfrank Pál
Szőcs Artur
Ember Márk
Wunderlich József

Mamóka

Tábori Nóra
Tanai Bella
Igó Éva

Témüller

Balázs Péter
Sipos András
Lipics Zsolt
Hevér Gábor
Hegedűs D. Géza
Fesztbaum Béla

Süni

Igó Éva
Hullan Zsuzsa
Jónás Rita
Saárossy Kinga
Kéri Kitty
Pápai Erika
Tornyi Ildikó
Péter Kata
Győrfi Anna
Antóci Dorottya
Márkus Luca

Detektív

Vallai Péter
Gyuriska János
Selmeczi Roland
Lajos András
Kálid Artúr
Fesztbaum Béla
Hajduk Károly
Kőszegi Ákos

Üteg

Seress Zoltán
Sipos András
Széles Tamás
Kálloy Molnár Péter
Fesztbaum Béla
Gyuriska János
Lajos András
Molnár Áron
Király Dániel
Darvasi Áron
ifj. Vidnyánszky Attila
Gyöngyösi Zoltán

Herceg

Méhes László
Lux Ádám
Cserna Antal
Tunyogi Péter
Sarádi Zsolt
Telekes Péter
Szántó Balázs

Lámpás

Rudolf Péter
Király Attila
Csőre Gábor
Tóth András

Meglökő

Rácz Géza
Gesztesi Károly
Méhes László
Cserna Antal
Hujber Ferenc
Kolovratnik Krisztián
Lázár Balázs
Lajos András
Juhász István
Horváth Szabolcs

Kölyök

Pápai Erika
Fekete Györgyi
Szinetár Dóra
Mentes Júlia
Széles Flóra
Dobó Enikő

Barrabás-Révész

Hegedűs D. Géza
Kálid Artúr
Szemenyei János
Mészáros Máté
Csapó Attila

Robinson

Sipos András
Németh Kristóf
Kálloy Molnár Péter
Znamenák István
Pataki Ferenc
Kálid Artúr
Gál Kristóf
Kolovratnik Krisztián
Lázár Balázs
Dolmány Attila

 

Alkotók

Szövegkönyv: Horváth Péter és Sztevanovity Dusán
Zeneszerző: Presser Gábor
Rendező: Marton László

Díszlet: Fehér Miklós
Jelmez: Jánoskuti Márta
Dramaturg: Radnóti Zsuzsa
Zenei munkatárs: Komlósi Zsuzsa, Gebora György, Mester Dávid
Koreográfus: Devecseri Veronika, Gesler György

Súgó, bemutató idején a rendező munkatársa: Kertes Zsuzsa
Ügyelő: Kuti László/Héjj János/Wiesmeyer Erik
A rendező munkatársa: Putnoki Ilona, Patkós Gergő

Varázskönyv: Rubik Stúdió – Rubik Ernő
Robinson tervezője: Budavári István

ATEMPO.sk