PREMIER! Különleges népdalfeldolgozás lett a Gombaszögi Nyári Tábor 2022-es himnusza – itt a Völgylila

Újabb felvidéki összefogást hozott tető alá a Gombaszögi Nyári Tábor csapata. 2022-ben népzenészeket hívtak meg a Felvidék All Stars-ba, Korpás Réka népdalénekes, kobzos pedig Bokor Réka felkérésére összeállította az új himnuszt.

Portálunknak elárulta Korpás Réka, hogy sok dallamot átnézett a felvidéki népzenei adatokban. Egy Felvidék-szerte több helyen is elterjedt kanásztánc típusú dallamot választott, amit Somorján, Kéménden és Jókán is felgyűjtöttek Cickaranyi Baranyi vagy „Itthon van- e a kanász meg a felesége?” kezdettel is, ami egy botolós férfitánc alapdallama.

Kanásztánc a Felvidék All Stars új gombaszögi himnuszának alapja – Korpás Rékával a kulisszatitkokról

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Szöveg újra egyedi lett. „Megkértem Horváth Eszter és Kemenczky J. Anikó barátnőimet, segítsenek. Mindketten írnak prózát és verset, Eszti az ELTE bölcsész szakára jár. Gondoltam, olyanokra bízom a dalszöveget, akik jártasabbak ebben. Akkorra már átvariálgattam az alapdallamot, és mondtam a lányoknak, hogy erre a szótagszámra írjanak szöveget. Megírták, ráillesztettem a zenét.” - tettet hozzá Réka 

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Farnbauer Péter komáromi Fambi stúdiójában vették fel a dalt a Pósfa zenekar és neves hazai népdalénekesek részvételével. Ott volt Écsi Gyöngyi, Iván András, Méry Rebeka, Korpás Éva, Korpás Réka, Lakatos Áron, Lakatos Lili, Petro Krisztina, Répássy Ivett, Szabó Júlia és Zsoldos Viktória.

A Völgylila videoklipjét Komáromban és a Gombaszögön fogatták, Bokor Réka irányításával, Fóti Dávid operatőt közreműködésével.

 

Völgylila - Gombaszögi Nyári Tábor

 

A klipben látható még a Húros Banda, a Sajó Banda, Nagy Csomor András, Béhr László, Gelencsér János, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Kis Ilosvai Gyermek Néptáncegyüttes, a Rozmaring néptáncegyüttes Abaújszina, a Borostyán Néptáncműhely csoportjai, Konkoly László és Baráth Kitti is.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter, Nászaly Gábor