Legendák is ünnepelték az életműdíjas Adamis Annát (VIDEÓ)

Rendhagyó formában életműdíj-gálaként rendezték meg idén hetedik alkalommal a Petőfi Zenei Díjátadót. A hazai könnyűzenei élet kiválóságai ünnepelték meg egy nagyszabású gála keretében a díjazott, felvidéki születésű Adamis Anna munkásságát.

Adamis Anna, a gútai születésű slágergyáros

 

Adamis Anna

 

Már hetedszer ítélték oda a hazai könnyűzene ünnepén a szakma legjobbjának járó Petőfi Zenei Díj Életműdíját. Idén Adamis Anna, a beatkorszak ikonikus dalszövegírója kapta az elismerést, amelyet a 2020-as díjazott, Horváth Charlie adott át neki.

A felvidéki Gútán született jogász, költő, előadó és szövegíró a 70-es évektől meghatározó szereplője a magyar zenei életnek, és nem csak a popzene világában. Az LGT és az Omega állandó dalszövegírójaként vált ismertté, de írt dalt többek között Kovács Katinak, Zalatnay Saroltának, Ruttkai Évának és Varga Miklósnak is. A nevéhez fűződő slágerek múlhatatlanságát jól mutatja, hogy a mai napig gyakran játssza őket valamennyi rádiócsatorna.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az ünnepélyes eseményt az Adamis-életmű legismertebb alkotásainak feldolgozásával tették emlékezetessé. A slágerek generációkat kötöttek össze a színpadon: a Menni kéne című dalt egy rendhagyó páros Kohánszky Roy és Trokán Péter adták elő, a Ringasd el magad Balázs Péter, Bereczki Zoltán és Veréb Tamás előadásában hangzott el. Felcsendült egy sláger az idén 50 éves Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés műből is, a Vinnélek ezúttal Malek Andrea, Miklósa Erika és Novák Péter előadásában volt hallható. Király Viktor az Álomarcú lánnyal gratulált Adamis Annának, míg Nagy Feró a Régi csibészek című Omega-dallal állt a Petőfi Zenei Díjátadó színpadára.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A zenés köszöntésben részt vett továbbá Frenreisz Károly, Keresztes Ildikó, Charlie, duettben Vastag Csaba és Vastag Tamás, Puskás Peti valamint a Blahalouisana és a 4S Street együttes is. Az egykori LGT-tagok hosszú idő után most szerepeltek először együtt egy tévéműsorban: egy-egy dallal köszöntötte az életműdíjast Presser Gábor, Karácsony János és Solti János. Munkássága leghíresebb, világszerte ismert dalát, az Omega által előadott Gyöngyhajú lány című szerzeményt Tóth Gabi vitte színpadra, aki a modern digitális technológiának köszönhetően a zenekar elhunyt énekesével, Kóbor Jánossal énekelhetett duettet. A produkciót látva Adamis Anna könnyekig meghatódott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI