Márai Sándor emlékére készült a Molni és barátai új klipje – itt a Cassovia (PREMIER)

Tavaly szeptemberben debütált a Kassa-környéki zenészekből álló Molni és barátai verséneklő együttes első videoklipje. Márai Sándor születésnapjára időzítették legújabb videójukat. PREMIER!

„Amikor hosszú évek után Márai Sándor visszatért Kassára, hogy meglátogassa hőnszeretett városát és szülőházát, csalódással vette tudomásul, hogy az ifjúkori emlékeihez képest, mennyire megváltozott minden. Ez a tapasztalás lett a forrása a Cassovia című versének.” - árulta el Molnár István, az együttes vezetője.

„A mi életünk is tele van változással. Sokszor az az érzésünk, hogy szinte minden másképp van, mint néhány évvel ezelőtt. Bevált társadalmi szabályok, értékrendek változnak illetve szűnnek meg a szemünk láttára. Úgy tűnik Márai sorai ma is legalább annyira érvényesek, mint a múlt század első harmadában:”

“Van is, már nincs is élet még, s már emlék”.

Új videóklipjük alapjául is főleg ezért választották a Cassovia egy részletét.

„Másrészt, mi is nagyon szeretjük ezt a nagy multú, soknemzetiségű várost. Klipünk segítségével szerettük volna kiemelni a száz évvel ezelőtti és a jelenkori élet párhuzamait, hogy mennyire fontos a szerepe ma is, ebben a bizonytalan világban, a hitnek, a családnak és a múlt ismeretének.” - tette hozzá az énekes.

A videóban Kassa ikonikus helyei tűnnek fel, többek közt a Márai szobor is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Molni és barátai négyen és 2020-ban alakult a formáció. Molnár István énekel, gitározik, zenét szerez. Viszlai Tibor, a szepsi zeneiskola gitártanára, zeneszerző, énekes, a szepsi Mona Lisa Smile zenekar gitáros zeneszerzője, a Zekeres zenekar zenei vezetője és tagja gitározik, Gablyasz Andrea korábban kassai és szepsi kórusok tagja, ütősökön játszik és énekel, Bodnár Ferenc Attila, a Túlélő rockzenekar basszusgitárosa, a Vakvarnyúcska népi együttes hegedűse, valamint a Radar zenekar tagja, korábban kórusvezető, nagybőgőn és furulyán játszik.

A csapattal élőben április 25-én, kedden 19.00 órakor találkozhatunk a Thália Színház Márai Stúdiójában, ahol nagykoncertet adnak.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: A Molni és barátai együttes archívuma