Hazai-mutató: Benjamin Gabe klippremier és interjú

Benjamin Gabe

Hivatalosan idén februárban indult, de komoly tervezés előzte meg a Benjamin Gabe zenei formáció megjelenését. A dunaszerdahelyi duó Madari Gábor és Gerő János közös projektje.

Első daluk Part of Me címmel jelent meg, melyhez klipet is készítettek. A dal az emlékek feldolgozásáról szól és hogy elismerjük, azok lényünk részét képezik.

 

 

A klip mellett a srácok egy reality/dokumentum videósorozatot is indítottak Realbackstage címmel. Az első részben a Benjamin Gabe megszületéséről beszél Gábor, a másodikban pedig az új dalról tudhatunk meg érdekes információkat.

 

Benjamin Gabe - honnan ered a név?

Gábor: Nem szerettünk volna egy, formájában megszokott zenekarnévvel előállni. Rengeteg zenekart igyekszem követni és néha sajnos tényleg nehéz eligazodni a sok, tipikusnak hangzó zenekarnév között. Ezért döntöttem úgy, hogy érdekes lenne két keresztnevet összerakni. Mióta hivatalossá vált a név, többen próbálták fejtegetni, hogy vajon mi lehet mögötte. Egy barátnőm például egy születésnapi partin hosszas beszélgetésekbe bocsátkozott a név jelentéséről... akkor éreztem azt, hogy talán tényleg jól döntöttünk :)

 

Az együttműködés hogyan alakult ki, hol találkoztatok?

Jani: Az előző zenekarunkban ismerkedtünk meg, és mint később kiderült rokonok vagyunk. Talán ebből adódhat az is, hogy a sok közös vonás révén könnyen tudunk együtt dolgozni. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt pár év során soha nem jelentett nehézséget egymás megértése, mondhatni fél mondatokból tudjuk, mit szeretne a másik. Ezek után egyértelmű volt, hogy a jövőben együtt kell dolgoznunk, hogy ezt a fajta együttműködést kamatoztatni tudjuk.

 

Milyen zenei világokból jöttök, milyen zene inspirál?

Jani: Mindketten a gitárcentrikus zenei világból érkezünk, ami szintén megkönnyíti az együttműködést, hiszen jóformán teljesen megegyezik a zenei ízlésünk. Szeretjük az analóg világ nagyjait, mint például a Rolling Stones, Queen, Eric Clapton, Placebo, MUSE, Iron Maiden, U2, Green Day és még sorolhatnánk, de persze egyetlen zenei stílustól sem zárkózunk el, mivel minden ágazatnak megvannak a maga ikonjai, akik a történelem során hatással voltak egymás munkásságára.

 

Ha meg kellene határozni egy zenei stílust hova sorolnád magatokat?

Gábor: Nehéz kérdés. Ha Benjamin Gabe-et be kéne sorolnom valahová, talán valami olyasmit mondanék, hogy angolszász gitárzene, amiben kicsivel több a pop, mint a klasszikus értelemben vett rock. Hallottuk már magunkról, hogy mint két gitáros, biztos valami nagyon kemény zenével fogunk előállni. Úgy érzem ezt az előítéletet sikerült a Part of Me - vel cáfolnunk. Mint első dal megfelelő arra, hogy legátfogóbb és legáltalánosabb képet adja arról, hogy mit is várhat tőlünk a közönség. Én mint zeneszerző értelem szerűen szélesebb spektrumon látom a zenénket, mivel ismerem a többi anyagunkat is, de a közönség csak egy dalt ismer jelenleg - ezért nem tudnék pontos választ adni arra, hogy mit is játszunk. Egyébként hiszek benne, hogy egy előadónak elsősorban önmagának kell lennie ahhoz, hogy átadhassa az üzenetét, és ez stílustól független. Én például azon kevés emberek közé tartozom, akiknek a playlist-jén gond nélkül megfér egymás mellett Taylor Swift és a Rammstein :)

 

A formáció friss, de gondolom tervek vannak a jövőre nézve?

Gábor: Fő feladat nálunk az, hogy a megfelelő emberekhez eljusson a zenénk, azokhoz a potenciális rajongókhoz, akik értékelni tudják a zenénk és az igyekezetünk. Már dolgozunk a következő klipen, ami egy új dal megjelenésével lesz egybekötve, forgatjuk a Realbackstage soron következő részeit. A háttérmunka részletezésével nem untatnám a kedves Olvasókat, de abban biztosak lehetnek, hogy minden egyes nap azzal kelünk és fekszünk, hogy a Benjamin Gabe kitűzött céljait elérjük.

 

Feltűnt, hogy a hivatalos oldalaitokon angolul kommunikáltok. Az a célotok, hogy külföldön is felfigyeljenek rátok?

Gábor: Aki nem álmodik arról, hogy külföldön felfigyelnek rá, az egyszerűen hazudik. És amíg valaki az álmokat helyén kezeli, addig nincs is ezzel gond. Nekem, mint szövegírónak az angol jobban áll, mint a magyar, ezért is választottuk ezt az utat. És hogy miért csak angol? Használata kinyit bizonyos ajtókat...és ha ez ember nem is lépi át azokat sosem, jó tudni, hogy nyitva vannak :)

 

Sok sikert kívánunk!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk