Ez a nap az a nap – nagy lépésre biztat a Tankcsapda (+KLIP)

Kilenc hónap után új dallal és videóklippel jelentkezett a Tankcsapda. A "Carpe Diem (A mának élek)" című szerzeményt követi az "Ez a nap az a nap", ami végleges hangzását és szövegét, sőt, még a címét is több mint egy év után nyerte el.

"Ezzel a dallal - néhány másik témával együtt - már tavaly elkezdtünk dolgozni. Az első demo és a próbahelyi felvételek egy évvel ezelőtt készültek, és a stúdiómunkák egy része is ekkor zajlott, azonban a végleges formáját ebben az évben nyerte el" - mondta Lukács Laci.

Egy év alatt azért nem csak ennyi történt a Tankcsapdával. Három turné alatt több mint 100 koncertet adtak, Magyarország mellett többek közt 14 európai városban is. Az új dal megszületésének alapját is egy ilyen utazás adta, erre így emlékezett vissza a zenekar frontembere:

"Egy-egy új dal vagy lemez megjelenésekor sokszor elhangzó kérdés, hogy mi adja az ihletet? Az 'Ez a nap az a nap' is jó példa arra, hogy az ötlet bárhonnan jöhet. Ennek a szerzeménynek az alap lüktetését, a versszakok alatt hallható fő zenei motívumot például egy eléggé leharcolt, a szemerkélő esőben jobbra-balra mozogva nyikorgó ablaktörlőlapát adta, és már az első pillanatban egyértelmű volt, hogy ez a riff annyira 'húzós' olyan a lüktetése, hogy nincs mese, ebből dalt kell csinálni.

Ami a szöveget illeti, az pedig egy nagyon személyes, részben a Tankcsapda múltjára visszautaló, részben pedig a mai világ szélsőségeire, kettősségeire reflektáló 'önvallomás'. Mindenkinek vannak nehéz élethelyzetei, akár az iskolában, a munkahelyen vagy a magánéletében, amikor úgy érzi, hogy itt az ideje, hogy 'lépjen egy nagyot'. Ezt az érzést járja körül a szöveg, és jelenthet megerősítést bárki számára, aki úgy érzi, hogy változtatnia kell, és hogy igen: 'Én is meg tudom tenni, ha akarom'!"

A videóklip ezt a kettősséget dolgozza fel, a szereplők karaktere a hétköznapi életből lett átemelve. A nyers valóságot és a dalszöveg üzenetét jól kihangsúlyozó képi világot Nagy Bence rendező és a FINAL. Productions örökítette meg.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Tankcsapda FB