A felvidéki Palágyi Ildikó új dalához az Azahriah-val is dolgozó alkotópáros készített animációs klipet (VIDEÓ)

Május végén jelenik meg a királyhelmeci születésű Palágyi Ildikó Légtérkép című albuma, amit június 7-én az Akvárium Klubban mutat be. Ne hagyj itt című dalához, ami a Csak azt mondd meg rózsám kezdetű magyar népdal különleges feldolgozása, a Dzsúdlóval és Azahriah-val is dolgozó alkotópáros, a Sparhelt Animation készített animációs klipet.

„A megjelenő lemezem számomra összefoglalja azt az utat, amit eddig zeneileg bejártam.

Klasszikus zenéből érkező jazz zenész vagyok, aki dalszerzőként leginkább a könnyűzenében alkot. Mindezek a hatások mára már nem szétválasztottságban, hanem egymásba kapaszkodva léteznek bennem.

A “Ne hagyj itt” ennek az útnak a lenyomata. Ezt a népdalt Bartók kórusműként ismertem meg és énekeltem konzis koromban Miskolcon, majd sok évvel később anyukaként vettem elő az esti altatásoknál. Azóta motoszkál bennem, hogy egy saját feldolgozás szülessen belőle, ami végül ezen a lemezen találta meg a helyét” – meséli az énekesnő.  

Palágyi Ildikó első klipjét a Northern Song c. dalhoz Ászity Boglárka készítette 2018-ban. „Nagyon szerettem volna az új lemez egyik szerzeményéhez újra animációs képi világot. Egyértelmű volt, hogy ismét Bogit keresem meg, aki az utóbbi években Szakály Rékával csapatban, a Sparhelt Animation színeiben alkot. Utólag nagyon érdekesnek tartom, hogy ismét egy olyan dalban dolgozunk együtt, aminek a hangszerelése a Northern Songhoz hasonlóan rendhagyó, csak énekhangokra és némi élő elektronikára épül” -teszi hozzá. 

 

 

"Szerettük volna a dalszövegben elhangzó szomorú várakozást és veszteséget úgy megmutatni, hogy ne út mellett álldogáló, siránkozó alakokat ábrázoljunk. A népdal-feldolgozás jellegéből jött a régi parasztház és az állatok archetipikus használata. A dal ritmusa segített nekünk lassabb képekben kibontakozni, misztikusságban pedig Ildikó énekhangja adta meg a mércét.

A történet egy szimbolikus helyszínen játszódik. Az elhagyatott ház helyiségeit lassan betöltik, belakják a körülötte élő állatok, ahogy haladunk szobáról szobára, majd az egész, mint az emlékek és az érzések egy kapcsolatban, elhalványulnak, elmúlnak.

Nagyon szerettünk ezen a klipen dolgozni, mert a zene hangulata könnyen hozta magával azokat a képeket, amikkel mesélünk" - meséli az alkotópáros.

 

Palágyi Ildikó

 

A dalt Palágyi Ildikó a lemezbemutató koncerten Balla Gergővel, a Platon Karataev tagjával adja majd elő. 

A dal és a klip elkészülését az NKA Hangfoglaló Program támogatta. 

ATEMPO.sk
Fotó: Csoboth Edina