PREMIER: Fél évig készült a Varkocs mobiltelefonnal forgatott klipje – Turtev Eriket egy csallóközi törpe szeretné kivégezni benne (VIDEÓ)

Ez az első klip, amit jómagam forgattam le egy törött telefonnal, egy törött állvánnyal, egy törött laptopon, a törött orrommal. Mesélte „Ajjajjaj” című daluk klipjéről Turtev Erik, a hatodik évébe lépett somorjai Varkocs zenekar frontembere. Beszélgettünk még csallóközi kolbászokat dobáló sámánról, kelta sördalokról és pápua kannibál dorombokról is.

„Az ››Ajjajjaj‹‹ album címadó dala viccnek indult, végül ez lett a lemez legjobb száma. Abból az apropóból született, hogy egy város utcáit járva észleltem, szinte mindenki szomorú, sajnálkozik, ››ajjajjajozik‹‹, hogy milyen rossz neki, és ez a város bárhol lehet. Megihletett a helyzet, elhatároztuk, hogy csinálunk egy vicc-dalt, amelyben csupán annyi lesz a szöveg, hogy ajjajjaj. Mindenki azt gondol bele, amit akar. Bónusz tracknek indult, végül annyira jól sikerült, hogy címadó dal lett”

– avatott be Turtev Erik, a Varkocs zenekar zeneszerzője, zenésze, hozzátéve, a dalhoz készült videoklipet május 15-én, e héten, szerdán, a lemez megjelenésének napján, délelőtt tíz órakor mutatják be a YouTube-on.

Történelmet írta a Zöld-foki szigeteken az idén jubiláló somorjai Varkocs

„A történet szerint elkap egy misztikus törpe, és elvisz kivégezni. Számomra ez az ajjajjaj” – részletezte. Felvetésünkre, hogy a már látható állóképen a lény nem tűnik misztikus törpének, hozzátette: „Ez egy csallóközi törpe, aki egy kicsit nagyra nőtt”.

 

Varkocs

 

Az „Ajjajjaj” lemez még kilenc dalt tartalmaz. Turtev Romannal, a bátyjával adják elő valamennyit. Júniusban újabb zenészek csatlakoznak majd a Varkocshoz, új hangszerekkel, az akkor távozó Roman helyébe, de a nevüket Erik még nem árulta el. „Egy sámán táncos jár velünk a fellépésekre, Csenkey Ferenc, a zenekar informatikusa és showmanja. Amikor a buli a tetőfokára hág, csallóközi kolbászokat dobál a nézők közé” – tette hozzá a híres dorombművész.

„Második lemezünk stílusa is folk punk és huligán folk. A dalok között mindenki talál majd ízlésének valót. Varkocsos stílusunkon belül csináltunk klasszikus zenei feldolgozást, archeológiai zenét az ókori, i.e. 600-ból származó kelta és gall emlékekből, a régi hangszereken megszólaltatva, hogy megmutassuk, hogyan hangozhattak a kelta sördalok, a lemezre került egy kelta imádság is, vannak az albumon múlt századi és egy kicsit régebbi dorombos emlékek magyar és szlovák népdalokból”

– mesélt a lemez színes szövetéről Erik. Elárulta, az anyagot a pozsonyi Amas Stúdióban rögzítették, a hangmérnök Roman bátyja volt. „Másfél évig dolgoztunk a lemezen. Munkánk mellett vettük fel, jómagam masszőr vagyok, Roman a televízióban dolgozik, a hétvégéken dolgoztunk a stúdióban, amikor nem voltak éppen fellépéseink” – magyarázta.

 

ITT HALGASD MEG AZ ÚJ LEMEZT:

 

Kézzel fogható CD nem készül a Varkocs második albumából. „Rétegzenekar vagyunk. Vannak rajongóink Csehországban és Németországban, de nem éreztük, hogy itt lenne az ideje egy CD-korongnak. Aki szeretné támogatnia zenekart, a Bandcamp alkalmazáson segítségével megvásárolhatja a CD-ét.

Május 24-én, pénteken Pozsonyban, a Kácéčko klubban bemutatják a ››World Music from Slovakia Best of 2019 – 2023‹‹ című válogatásalbumot, amelyet World Music Bratislava fesztivál szervezői állítottak össze a szlovákiai világzene krémjének dalaiból. Minden előadótól egy dal szerepel az anyagban. Tőlünk a ››Kikeleti‹‹ című dalt választották. A cédékeresztelőn ötven perces látványos koncertet adunk majd hárman” – lelkendezett a somorjai zenész.

Turtev Erik május 16-án, csütörtökön, este 19 órai kezdettel előadást tart majd Dunaszerdahelyen, az NFG Klubban, a dorombról. „Viszem a hangszereimet is, a pápua kannibál doromboktól kezdve, a legmodernebb technós dorombokig úgy 40 dorombot.

Május 31-én, pénteken pedig Németországban, Drezdában, a Das MittelAlterFest Dresden rendezvényen lesz Varkocs-koncert. A Csallóközben legközelebb nyáron, augusztus 10-én, szombaton Ekelen zenélünk egy fesztiválon, amit fiatalok szerveznek” – sorolta.

 

Varkocs

 

HAZAI-MUTATÓ: Varkocs - Ősi huligánzene Somorjáról (+KLIP)

HAZAI KLIP! A somorjai Varkocs egy terchovái szlovák dalt dolgozott fel

KLIPPREMIER! A somorjai Varkocs egy újabb szlovák dalt dolgozott fel

A most bemutatásra kerülő „Ajjajjaj” klipjük egészen különleges lett.

„Másfél évet készültem arra, hogy mobillal forgassak klipet. Szerettünk volna egy profi filmes csapatot, de nem jött össze. Telefonnal viszont nem lehet minden napszakban forgatni. Délelőtt tizenegytől délután kettőig szépek a színek. A kliphez mindent három szögből kellett felvenni, ugyanabban a napszakban. Ha másnap éppen olyankor esett az eső, lefújtuk a forgatást. Fél év munka van benne. Tévések állították be azután a klip fényezését. Nem hitték el, hogy telefonnal forgattunk. Az már remek jel, hogy a szakmabeliek imádják a klipet” – zárta beszélgetésünket Turtev Erik, a somorjai Varkocs zenekar frontembere.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Varkocs zenekar