A Gombaszögi Nyári Tábor himnusza: Jóvilágvan & Allstars - Levegő

Itt Gombaszög Nyári Tábor himnusza: Jóvilágvan & Allstars - Levegő

Még április végén árulta el rövid interjúnkban Bokor Réka, hogy „készül egy csudajó dalocska, sok-sok meglepetéssel”. És íme itt a Levegő, a Gombaszögi Nyári Tábor idei himnusza, melyet

idén is a Jóvilágvan zenekar szerzett, viszont a megvalósításban tizenhárom további felvidéki zenész is segítkezett – így ez a szlovákiai magyar zenésztársadalom egyik legnagyobb koprodukciója.

A dalban szlovákiai magyar zene legkülönbözőbb szegmensei találtak egymásra – közreműködnek benne rock- és metálénekesek, vers- és népdalénekesek, de az underground és az elektronika képviselői sem maradtak ki a közös munkából.

„Úgy tapasztaltuk, igen keveset tudunk egymásról mi, Szlovákiában tevékenykedő magyar zenészek, itt-ott esetleg belefutunk egymás koncertjeibe, de élő kapcsolatokból kevés van” – mondta el Bokor Réka, a közös munka megálmodója. „Úgy gondoltuk a dal remek alkalom a közös munkára, alkotásra, s közben szinte észrevétlenül erősebbre fűződnek a bennünket összekötő szálak.”

A Levegőt a jóvilágvan zenekar dalszerzője, Trencsík Pál jegyzi, szövegét Hegyi Krisztinával közösen írták. A zene a nyár felszabadultságát, míg a szöveg a szülőföld szépségeit és szeretetét kívánja bemutatni. Az alkotók elmondták, fontos szempont volt, hogy a dal a jelen valóságát ábrázolja, s politikai fennhangok nélkül tudja átadni: nekik itt tetszik a levegő.
A dalban emellett még egy vers is felbukkan Laboda Róbert tollából, aki a felvidéki slam poetry már jól ismert alakja. A vers témája egyezik a daléval, s a szülőföldön maradást, mint kiváltságot értelmezi.

A szerzemény négy hónapon át csiszolódott a jóvilágvan nánai próbatermében, majd az énekesek felkérése után a munka a galántai Gila stúdióban folytatódott.

A szerzeményhez klip is készült, melyet a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőcsapata rögzített, Laczkó Sándor vezetésével. A Karva községbeli felújított Dunakorzó, a megbízhatóan gyönyörű Duna part és az ezer virágba boruló természet tökéletesen adta vissza a dal hangulatát.

A forgatás két napjának vidám hangulata már azt jelezte, az allstar-projekt elérte egyik legfőbb célját: barátságok szövődtek és volt alkalom a közös zenélésre is.

Az énekesek, zenészek és táborszervezők közel 50 fős csapata mindent megtett azért, hogy az idei felvidéki nyarat bizony jócskán átjárja a friss Levegő.

 

 

A Levegő című klipben közreműködő énekesek:

Bauer Ildikó
Berek Tibor 'Ketchup' (Maddogx)
Bokros 'Maja' Krisztina (Arizóna)
Farkas Melinda
Gáspár Mária 'Gaspi' (Gwerkova)
Kaprálik György (Aylen’s Fall)
Korpás Éva
Kovács Koppány (Rómeó vérzik)
Saróka Liliána
Óváry Anna (Buy Her Sugar)
Zsapka Attila (ZSEB)

Közreműködő zenészek:

Sipos Dávid
Fülöp István (Vidám Fiúk)

ATEMPO.sk
Fotó: Szabó Máté