A Dal 2016: Parno Graszt - Már nem szédülök

Parno Graszt

Egy újabb dal, a Parno Graszt Már nem szédülök című száma, mely szintén részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2016. január 23-án a Dunán induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2016 versenyben.

A roma népzenei együttest 1987-ben alapították, nevük jelentése: fehér ló. A zenekar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtött, hiteles cigányzenét játszik, magyarul és Romani nyelven is énekelnek. A zenekar alapfelállása szűken tíz tag, de a szabolcsi Paszab községben, ahol alakultak, a falu minden lakosa énekes és táncos is, ezért alkalmanként akár húszan is zenélnek, és a zenekar mellett néha egy tíztagú tánccsoport is szerepel.

Eddig négy albumuk jelent meg, közülük a 2002-es Rávágok az zongorára című a 7. helyen végzett az Európai Világzenei Ranglistán. Zenéjük mára bejárta a világot, 2004-ben a BBC forgatott róluk filmet, 2008-ban Indiában kutatták zenei gyökereiket, 2009-ben pedig az Egyesült Államokban adtak 20 állomásos turnét. Felléptek több alkalommal a WOMEX-en is, legutóbb Budapesten, a világzenei expo 0. napján, a Fonóban rendezett magyar napon.

Már nem szédülök című versenydalukat a zenekart alapító és vezető Oláh József írta.

 

 

ATEMPO.sk / MTVA