Nemzetközi szimpóziumot rendeznek a zenei nevelésről a Zeneakadémián

Nemzetközi szimpózium

Hogyan lehet az éneklés mindenkié? címmel nemzetközi szimpóziumot rendeznek a zenei nevelésről a Liszt Ferenc Zeneakadémián április 23. és 27. között.

A konferencia négy nagy témakört ölel fel - énekes zenetanítás az iskolákban, iskolán kívüli zeneoktatás, a közösségi éneklés társadalmi hasznossága, valamint énekzene-tanár és karvezető képzés -, az előadások mellett koncertek is várják a hazai és nemzetközi résztvevőket - hangzott el a rendezők sajtótájékoztatóján.

Amint már korábban beszámoltunk róla több szlovákiai magyar előadót is meghallgathatnak majd a résztvevők a redezvényen.

A szimpózium az európai VOICE projekt keretében, a Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége (KÓTA), az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat, a Zeneakadémia, a Magyar Kodály Társaság és a Magyar Muzsikus Fórum együttműködésével valósul meg.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora kiemelte: a kodályi örökséget ápoló zenei oktatási intézményként nagyon fontos számukra, hogy otthont adjanak a zenei nevelésről szóló hasonló rendezvényeknek. Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke arról beszélt, hogy a nemzetközi zenepedagógiai szimpózium szervezése, programjának összeállítása 2011-ben kezdődött meg, középpontjában az éneklés zenepedagógiai szerepe áll.

Mint Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke kifejtette, a budapesti szimpózium 11 ország 14 rendezvényének - továbbképzések, fesztiválok, konferenciák - sorába illeszkedik a VOICE projekt égisze alatt. A magyarországi szimpóziumra a zenetudományi, zenepedagógiai előadók mellett sikerült elhívni más tudományterületek képviselőit is, így például Freund Tamás agykutatót - mondta.

A programot az előadások mellett koncertek színesítik, a külföldi vendégekre is gondolva táncházzal záruló népzenei esttel is készülnek, amelyen mások mellett fellép Sebestyén Márta és a Folk Embassy - mondta el Móczár Gábor. A szimpózium díszkoncertjén Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerzőt és zenepedagógust köszöntik 90. születésnapján április 24-én a Zeneakadémia nagytermében.

Móczár Gábor beszélt az európai kóruséneklés helyzetét feltárni hivatott Singing Europe felmérésről is, amelynek első eredményeit várhatóan 2015 végén teszik közzé.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy - 1988 után - 2015 nyarán újra Pécsett rendezik meg az Európai Kórusszövetség háromévente megtartott, több ezer énekest vonzó, tíznapos nemzetközi fesztiválját, az Europa Cantatot. A fesztivál részletes programja májustól érhető el, jelentkezni is ekkortól lehet majd.

ATEMPO.sk
MTI nyomán, fotó: Darabos György