Szombaton jön A DAL első válogatója – mutatjuk a dalokat, szavazz a kedvencedre

Szombaton este indul A Dal 2017. A közmédia hatrészes élő showműsorában a Duna TV-n harminc dal és előadó lesz látható és hallható, közülük az első adásban tíz.

Az első válogatóján lép színpadra Benji, Karcok című dalának zeneszerzője Szepesi Zsolt, Le Quang Huy és Máté Gyárfás, a szövegíró Budai Gábor és Máté Gyárfás. Most szombaton mutatja be Glory című dalát Calidora (Oberritter Dóra, Szepesi Zsolt; Oberritter Dóra, Baross Attila), Csondor Kata dalának címe Create (Csondor Kata, Balogh Roland; Mihola Péter), elhangzik továbbá Henderson Dávid - White Shadows (Henderson Dávid, Tóth Dávid, Ferencz Péter Peet; Henderson Dávid), a Leander Kills - Élet (Köteles Leander), a Rocktenors - Ősz (Mező Márió, Táborosi Márk; Mező Zoltán), a Roma Soul - Nyitva a ház (Farkas István; Pajor Tamás), Singh Viki - Rain (Harmath Szabolcs; Iványi Angelika), a Spoon21 - Deák (Földesi Péter, Grósz Márton, Nagy Miklós Adrián, Teremy Kristóf) és a The Wings - Mint a hurrikán (Szabolits Balázs) című dala.

 

SZAVAZZ A KEDVENCEDRE ITT

 

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Zséda (Zsédenyi Adrienn) többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes; Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója; Both Miklós zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója; valamint Molnár Ferenc Caramel Fonogram-díjas énekes szerepel.

 

A Dal első élő válogatójának vendége a Margaret Island együttes lesz, amely új albuma egyik dalának televíziós premierjét tartja a showban. "Ez a dal a közönségről és a magyar hallgatóságról szól, úgyhogy ezért is illik A Dalba. Figyelemmel követtem a dalválasztó korábbi évadait, így külön öröm, hogy végre a műsor színpadán is felléphetünk" - mondta Lábas Viki, az együttes énekese.

Az ötödik zsűritag 2017-ben is a közönség. A Dal 2017 alkalmazás a MédiaKlikk Plusz keretalkalmazáson keresztül érhető el. A korábban regisztrált felhasználók be tudnak lépni az új alkalmazásba is, az új felhasználók közösségi fiókjukkal tudnak regisztrálni. A nézők az egyes produkciók elhangzása alatt 1-től 10-ig pontozhatják kedvenceiket. Ezeket a pontszámokat összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának elküldésével.

 

A Dal 2017 két műsorvezetője Tatár Csilla és Harsányi Levente.

A második válogatót január 21-én, a harmadikat január 28-án szombaton rendezik. A három adásból hat-hat dal, összesen 18 kerül a két elődöntőbe, amelyeket február 4-én és 11-én rendeznek. A február 18-i döntőbe nyolc (a két elődöntőből négy-négy) dal jut. A fináléban elhangzó nyolc dal közül a zsűri választja ki a legjobb négy produkciót, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 9. és 13. között ukrán fővárosban, Kijevben.

Az idei műsorban - akárcsak tavaly - díjazzák a legjobb dalszöveget (a tíztagú előzsűri, valamint a nézők online szavazatai alapján adják át) és kiválasztják a műsor felfedezettjét (a zsűri ítéli oda). Az online Akusztik Dalverseny nyertese a Petőfi Akusztik koncertlehetőségen kívül felléphet a 2017-es VOLT Fesztivál mínusz egyedik napján a Petőfi Zenei Díjátadó színpadán. A akusztikus hangfelvételeket a Petőfi Rádió játssza le, a videók A Dal 2017 hivatalos oldalán lesznek elérhetők, a szavazás az első elődöntő dalainak elhangzása után indul.

aTEMPO.sk / MTI
Fotó: A DAL