Ma van a nemzetközi dzsessznap

nemzetközi dzsessznap

Április 30-án tartják világszerte a nemzetközi dzsessznapot. Magyarországon Budapest mellett hat vidéki városban, Szlovákiában pedig Dunaszerdahelyen, összesen nyolcvan magyar és külföldi előadót láthat a közönség a nemzetközi dzsessznap alkalmából tartandó Jazznap.hu elnevezésű ingyenes rendezvényen.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá. A nemzetközi dzsessznap központi gálája az idén Oszakában lesz, ahol többek között Toshiko Akiyoshi, John Beasley, Kris Bowers, Dee Dee Bridgewater, Terri Lyne Carrington, Theo Croker, Sheila E., Pete Escovedo, Roberta Gambarini, Kenny Garrett, James Genus, Roy Hargrove, Herbie Hancock, Lalah Hathaway, Terumasa Hino, Earl Klugh, Marcus Miller, T.S. Monk, Gregory Porter, John Scofield, Wayne Shorter, Esperanza Spalding, Lew Tabackin és Steve Turre is fellépnek. A gála online is látható lesz:

GÁLA KONCERT ONLINE

A nemzetközi dzsessznap magyarországi eseményei sorában a Művészetek Palotájában hat koncert lesz, köztük a Wolfgang Muthspiel osztrák gitárossal kiegészült, Kaltenecker Zsolt, Dés András és Piri Béla 1705 elnevezésű triójának az estje, emellett fellép mások mellett a Karosi Júlia Quartet, Rafael Márió Trió és a Santa Diver, az Opus Jazz Clubban a német Viktor Bürkland Trio és Thea Soti, az Orfeumban Farkas Gábor Gábriel dzsessztriója Sinatra-dalokat ad elő, a Nyitott Műhelyben a Juhász Gábor-Gyárfás István gitárduó zenél, a nagykanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban a Berki Trió, a kézdivásárhelyi Jazz Caféban a Balázs Elemér Group hallható. Az éppen akkor zajló Médiawave-en a komáromi Monostori erődben a Raphael Wressnig & The Soul Gift Band ad koncertet.

Dunaszerdahelyen az Arthe Café-ban a Jánoska Jazz Consort ad koncertet este fél kilenctől.

ATEMPO.sk
forrás: MTI