Az Alexandrov Együttes megtartja európai turnéját

Az Alexandrov Együttes (Alexandrovci) több mint száz tagja májusban és júniusban Közép-Európában turnézik, így Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is láthatjuk őket.

Tavaly december végén zuhant le az Orosz Honvédelmi Minisztérium repülőgépe, a légi szerencsétlenségben az Alexandrov Együttes tagjainak egyharmadát vesztette el. Az újjáalakult együttes a légi katasztrófa után először február 23-án, a Honvédők Napja alkalmából ad koncertet a Kremlben.

Az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttesének repertoárja az orosz népdaloktól az egyházi énekeken és operaáriákon át a popzenéig terjed.

Az együttest férfikórus, női és férfi szólóénekesek, valamint klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok alkotják. A zenekarban a fa- és fémfúvósok mellett eredeti orosz autentikus hangszerek, balalajka, domra, baján és harmonika idézik meg az orosz hangulatot.

Május 11-e és 22-e között tíz cseh várost látogat meg az együttes, többek közt Prágában és Brünben is színpadra lépnek.

Ezt követően Szlovákiában adnak szintén tíz koncertet:

Május 24. - Zsolna
Május 25. - Trencsén
Május 26. - Privigye (Prievidza)
Május 27. - Pozsony 15.00 és 20.00
Május 30. - Kassa
Május 31. - Poprád
Június 1. - Breznóbánya (Brezno)
Június 2. - Besztercebánya
Június 3. - Nyitra

Budapesten május 28-án a Papp László Sportarénában láthatjuk őket.

Az 1928-ban alakult Alekszandrov Együttest a kezdetekben 12 katona - egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista - alkotta. Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov zeneprofesszor vezetésével, aki később az együttes névadója lett. Az együttes fennállása óta több mint hetven országban koncertezett.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Sivan Farag