Színes programmal és ingyenes koncertekkel ünneplik a Bartók Rádió napját

A népzenétől a dzsesszig minden műfajt felölelő színes koncertfolyammal ünnepli a Bartók Rádió névadója születésének 136. évfordulóját március 25-én, szombaton.

Devich Márton csatornaigazgató elmondta: évtizedek óta különleges adásnappal, koncertfolyammal köszöntik a jeles évfordulót. A közönséget a 6-os stúdióban és a Márványteremben várják az ingyenes hangversenyek, amelyeket a rádió közvetít.

Újdonság idén, hogy a koncertek mellett zenés vetélkedőt is rendeznek Játssz ma a 6-osban! címmel, amelyen a budapesti zeneművészeti szakközépiskolák tanulói mérik össze tudásukat egy rangos művész csapattal. A vetélkedőbe a rádióhallgatók is becsatlakozhatnak. A diákcsapatot a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói alkotják. A művészcsapat tagja Megyesi Schwartz Lúcia énekművész, Lakatos György fagottművész, Boldoczki Gábor trombitaművész és Szabadi Vilmos hegedűművész lesz, a műsort Becze Szilvia vezeti 14 órától.

A délben kezdődő családi koncerten a 6-os stúdióban Szokolay Dongó Balázs (furulyák), Pápai Erika színművész és Termes Rita (zongora) lép színpadra Bartók Béla eredeti népzenei gyűjtéseiből is válogató műsorral. Elfogadta a rádiócsatorna meghívását az Angelica Leánykar is, amely a Márványteremben lép fel Gráf Zsuzsa vezényletével. Bartók-, Liszt- és Kodály-műveket énekelnek, ahol közreműködik Sáfár Orsolya és Megyesi Schwartz Lúcia (ének), Tóth Kristóf és Bácsy Schwartz Zoltán (hegedű), valamint Boross Barbara (zongora).

A rádió missziónak tekinti a fiatal művészek támogatását, ezért három ifjú zeneakadémista csellistát is meghívták az alkalomra, akik többek között Kodály-, Beethoven-, Schumann- és Debussy-műveket játszanak. Szenzációs programmal jön az Anima Musicae együttes is a Góbé zenekar közreműködésével. Az estet dzsesszkoncert zárja, Babos Gyula Makrokozmosza lesz hallható, amelynek megírásához a gitáros Bartók Béla Mikrokozmoszából merített ihletett. Közreműködik Babos Gyula (gitár), Winand Gábor (ének, szaxofon, fuvola), Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt), Orbán György (bőgő) és Czirják Csaba (dob).

 

Program

12:00 Kolindák – Bartók és a népzene
13:00 Az Angelica Leánykar énekel
14:00 Játssz ma a 6-osban!
15:30 Fiatal művészek pódiuma
17:00 Az Anima Musicae hangversenye
18:00 Klasszikus és jazz

ATEMPO.sk / MTI