Muzsikás-turné Bartók és Kodály műveivel, népzenével, tánccal

Különleges műsorral indul országos turnéra pénteken a Muzsikás. A népszerű együttes Allegro Barbaro című programjában, amelyben Bartók és Kodály művei hangzanak el, a zongora mellett megszólalnak a népi hangszerek, a produkciót énekesek és táncosok egészítik ki.

"Egységes koncerteket szeretnénk, amelyeken a darabok a lehető legtermészetesebb módon folynak egymásba. Ezzel a műsorral sokat utaztunk már a világban, de a mostani változat kicsit új, az egész jobban összekapcsolódik, mint a korábbi verzió" - mondta Hamar Dániel, a Muzsikás vezetője, bőgőse.

A csapat korábban Jandó Jenő zongoraművésszel dolgozott együtt ebben a műsorban (a mostani turnén május 30-án a pécsi Kodály Központban lépnek fel együtt), ezúttal a friss Liszt-díjas Fülei Balázs lesz a turnén a Muzsikás partnere. Fellép még Petrás Mária énekes, valamint Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncos.

Muzsikás

Hamar Dániel kitért arra, hogy a műsorban olyan darabokat adnak elő, amelyekben az a fajta élmény tükröződik, miért változtatta meg a népzene Bartók életét. Játszanak mások mellett a Gyermekeknek című darabból, a Szabadban ciklusból, bemutatják az Allegro Barbarót és a Román népi táncokat. Kodály Zoltántól a Marosszéki táncok hangzik el.

A műsort a Muzsikás és Fülei Balázs a múlt héten Izraelben adta elő, korábban játszotta Londonban, Prágában, Brüsszelben, és a koncertet óriási sikerrel előadták a New York-i Carnegie Hallban is, akkor Schiff Andrással. A program szerves része a tánc; Hamar Dániel szerint a tánc nemcsak látvány, hanem hangszer is, a lábdobogás ritmusa hozzáadódik a zenéhez. Az előadás során a férfi-nő viszony is előkerül.

"Egy amerikai kritika szerint a zenénkből kiviláglik, milyen dolog is magyarnak lenni. A világ jól ismeri Bartók és Kodály darabjait, de most az emberek rádöbbennek arra, hogy ezeken a műveken keresztül kicsit a magyar népzenét is ismerik" - fogalmazott a muzsikus.

A június 30-ig tartó országjáró körút állomásai között lesz Debrecen, Szolnok, Szeged, Eger, Szombathely, Miskolc, Veszprém, Békéscsaba, Keszthely, Pécs, Dunakeszi, Sopron, Zalaegerszeg, Budafok és Gödöllő. A több mint négy évtizede működő Muzsikás együttesben Hamar Dániel mellett Sipos Mihály és Porteleki László hegedűs, illetve Éri Péter brácsás szerepel.

 

A turné állomásai

Április 7. Debrecen VOKE Egyetértés Művelődési Központja
Április 30. Szolnok, Aba Novák Agora
Május 3. Szeged, IH Rendezvényközpont
Május 4. Egri Kulturális és Művészeti Központ – Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Május 5. Szombathely, Bartók Hangversenyterem
Május 6. Miskolc, MÜHA
Május 7. Veszprém, Hangvilla
Május 11. Békéscsaba, Csabagyöngye
Május 26. Keszthely, Goldmark Károly Művelődési Ház
Május 30. Pécs, Kodály Hangversenyterem
Június 1. Dunakeszi, VOKE József Attila MK
Június 2. Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Liszt-terem
Június 7. Zalaegerszeg, Keresztury Hangversenyterem
Június 8. Budafok, Klauzál Ház
Június 30. Gödöllő, Királyi Kastély

ATEMPO.sk / MTI