A komáromi Kristóf Réka is lenyűgözte a zsűrit – ők a Virtuózok elődöntősei

Kristóf Réka

Kilencen jutottak tovább a nagyok korcsoportjából is a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató idei szériájának pénteki adásából, amelyben csaknem 30 ifjú tehetség mutatkozott be.

Az idei elődöntőkben először fordult elő, hogy nem minden zsűritag adta át az azonnali továbbjutást jelentő hegedűszobrot. Bár Kesselyák Gergelyt több produkció is megérintett, végül mégis megtartotta a hegedűt.

Lukács Gergely, a mindig kihívást kereső zenész nem először szerepelt válogatóadásban. Tubajátéka most viszont annyira lenyűgözte Miklósa Erikát, hogy mindenképpen az elődöntőben akarta látni, ezért szoborral jutalmazta.

 

 

Szintén hegedűvel került az elődöntőbe Kristóf Réka, aki Antonin Dvořák: Rusalka áriáját énekelte. Jelenleg Németországban tanul, de minden időt kihasznál, hogy hazamenjen anyukájához Komáromba. A Selye János Gimnázium padsoraiból indult Brémán keresztül egész Münchenig, ahol már a Filharmónia közönsége is megcsodálhatta. Vasárnap a Komáromi Napok keretében élőben is hallhatjuk, láthatjuk Rékát.

Kiválasztották Rácz Robertót, a világutazó hegedűst is, ami most Oroszországban, Belgorodban tanul, de a Vajdaságban született, nagyszülei még mindig ott élnek, a szülei pedig Bécsben dolgoznak. Ezen helyek között ingázik egész évben.

"Ez a legnagyobb bizonyíték, hogy a lelkünkkel zenélünk" - mondta Kesselyák Gergely zsűritag Bonino Anna-Sophia produkciója után. A tehetséges hegedűs két éve szklerózis multiplex (SM) betegségben szenved, mindez azonban teljesen észrevétlen maradt produkciója közben, amelyet Balázs János hegedűvel jutalmazott.

 

Virtuózok

 

A zsűri közös döntésének köszönhetően az elődöntőbe jutott Szaller István újhartyáni szaxofonos, Sellei Etelka, a Bécsben tanuló énekesnő és Bojtos Luca, akinek az éneklés a színjátszás miatt fontos, valamint Beeri Benjámin, a trombitázó tenor, akinek Bősze Ádám a Virtuózok buszával vitte el a hírt. Elődöntős lett Kéringer Dávid is, aki korábban szaxofonnal indult, idén viszont klarinétjátékával nyűgözte le a zsűrit.

 

 

A Virtuózok minden korcsoportjában előbb válogatóműsort rendeztek, amelyekből korcsoportonként kilenc-kilenc versenyző jutott az elődöntőkbe.

A tinik:

Boateng Kármen Stephany
Ungár Cecília
Magyar Valentin
Kis Radu
Bencze Máté
Kovács Bálint
Nyilas Gyöngyvér
Nagy Zoltán Ferenc
Korossy-Khayll Csongor

A kicsik:

Gertler Teo (Pozsonyból)
Abouzahra Amira
Ligabue Sergio
Babai Aletta Borbála
Simic Aleksander
Tóth Blanka
Magyary Timót
Remenyik Balázs
Ioni Eduárd Gyula

 

Jövő héten már a tinik elődöntőjére kerül sor. A tinik, kicsik, majd a nagyok elődöntőiből három-három versenyző mehet tovább a május 26-i élő döntőbe, ahol a korcsoportok győzteseit hirdetik ki és a nézők megszavazzák ki legyen a Virtuózok közönségdíjasa, a június 2-i fináléban pedig az abszolút nyertes születik meg.

Az MTVA sikeres komolyzenei műsorának célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse és szerettesse meg a klasszikus zenét és fiatal komolyzenei tehetségeket fedezzen fel.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTI