Jön a Virtuózok második elődöntője a pozsonyi Gertler Teóval

Gertler Teo

Pénteken a második elődöntővel folytatódik a Virtuózok idei évada, a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsorban ezúttal a kicsik korosztályának legjobbjai lépnek színpadra.

A pénteki műsorban újra színpadra áll a pozsonyi Gertler Teo hegedűs, aki lenyűgözte a zsűrit a válogatón.

A 9 éves fiú nem első alkalommal mérettetik meg. Tavaly évvégén a moszkvai Luskáčik nemzetközi televíziós tehetségkutató második helyén végzett, Rácz Pál budapesti hegedűkészítő mester egyik saját hangszerével. Ezen kívül második lett 2015-ben a Talents For Europe versenyen, 2015-ben és 2016-ban a Prešporský Paganini verseny első helyezettje volt, valamint 2015-ben a Beliczay Gyula nemzetközi hegedű és kamarazene versenyen aranysávos minősítést kapott.

Rajta kívül ott lesz a döntőben Abouzahra Amira hegedűs, Tóth Blanka fuvolás, Ioni Eduárd és Remenyik Balázs zongorista, Babai Aletta Borbála és Magyary Timót szaxofonos, Ligabue Sergio trombitás és Simic Aleksander csellista, akik közül az adás végén hárman juthatnak majd tovább a Virtuózok döntőjébe. A szakmai zsűri előtt ezúttal már kamarazenekari kísérettel lépnek fel a kis muzsikusok.

A péntek esti elődöntő alatt a tévénézők a Facebookon élőben kommentálhatják a látottakat, ebben ezúttal is a Virtuózok egyik korábbi versenyzője Tóth Bettina, valamint a fiatal zenei producer, Závodi Marcel lesznek segítségükre.

A nézők a Virtuózok alkalmazás segítségével szavazhatnak is arról, hogy melyik versenyző produkciója tetszett nekik leginkább.

 

 

A Virtuózok zsűrijét Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő; Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész; Kesselyák Gergely, az Operaház első karmestere, Liszt-díjas művész; Várdai István Liszt-díjas csellóművész és Balázs János Liszt- és Prima díjas zongoraművész alkotja.

Az idei széria műsorvezetői Koltay Anna és Bősze Ádám, a három korcsoport - kicsik, tinik és nagyok - elődöntőit is felvételről láthatják a tévénézők.

 

A Virtuózok minden korcsoportjában előbb válogatóműsort rendeztek, amelyekből korcsoportonként kilenc-kilenc versenyző jutott az elődöntőkbe. A tinik, kicsik, majd a nagyok elődöntőiből három-három versenyző jut a május 26-i élő döntőbe, ahol a korcsoportok győzteseit hirdetik ki, és a nézőknek lehetőségük lesz megszavazni a műsor közönségdíjasát is. A június 2-i élő fináléban pedig a közönség voksai alapján születik meg a Virtuózok abszolút nyertese.

Az MTVA komolyzenei műsorának célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse és szerettesse meg a klasszikus zenét, valamint fiatal komolyzenei tehetségeket fedezzen fel.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTI