Több mint száz program az idei Gombaszögi Nyári Táborban

Gombaszögi Nyári Tábor

Többtucat - főként könnyűzenei és népzenei - fellépő műsora, illetve politikai és közéleti témájú előadások egész sora, összességében több mint száz program várja a látogatókat az idei Gombaszögi Nyári Táborban.

A tábor - amely a szlovákiai magyar fiatalok egyik komoly hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye - idén a hétfői nulladik nappal, július 10-én kezdődik és 16-ig tart. A fesztivál, amelynek az utóbbi néhány évben Krasznahorka-váralja adott otthont, a tavalyi évben "visszaköltözött" névadó elődrendezvényének helyszínére, a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgyben található, részleges infrastrukturális felújításon átesett kempingbe, amely az idén ismét újításokkal várja a látogatókat.

MEGJELENT A TÁBOR HIMNUSZA A JÓVILÁGVANTÓL

"Az új helyszín, az időjárás okozta nehézségek ellenére, tavaly bevált, s bár még van munka hátra, már közel vagyunk ahhoz, hogy profi fesztiválhelyszínné varázsoljuk a régi kempinget" - mondta Orosz Örs, a fesztivál főszervezője. Kifejtette: újításnak számítanak a tábor lekövezett utcái, új programhelyszínek készültek, ezek száma így elérte a tizenegyet, a már meglévők közül többet lefedtek, készült egy új sportpálya egy medence és egy kötélcsúszda is.

"Tavaly olyan visszajelzéseink voltak, hogy kevés volt a rock, így idén ezen a vonalon beerősítettünk, fellép majd a Tankcsapda és a Kowalsky meg a Vega" - mondta a Őrs, aki zenei programok közül még kiemelte a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezésében megvalósuló népzenei programokat és koncerteket, köztük a Parnograszt fellépését is. A már említetteken kívül a hét zenei felhozatalában szerepel még a Halott Pénz, a Csík zenekar, a Quimby, az Arizóna, a SoulFool Band és Antonia Vai koncertje is.

A FELLÉPŐK LISTÁJA

A tábor látogatóit a zenei felhozatal mellett minden nap több közéleti-politikai témájú program is várja. Az előadások, panelbeszélgetések közül a szervezők szerint a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt vezetői közti kerekasztal beszélgetés számíthat a legnagyobb érdeklődésre. A táborba több hivatalos magyarországi vendéget is várnak, köztük Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárát, aki Bárdos Gyulával, a Csemadok elnökével a tábor hivatalos megnyitóján veszt részt kedden délelőtt. A megnyitó után a fesztivál helyszínén átadják Tompa Mihály újrafaragott szobrát is, a műalkotást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leplezi le.

A főszervező bizakodó a nyári tábor idei látogatószámát illetően, mint mondta: 2015-ben kétezer bennalvó vendéggel a fesztivál teljes látogatottsága meghaladta a tízezer főt, tavaly ebben volt ugyan némi visszaesés, de az idén az elővételi adatok alapján új látogatottsági rekordra készülnek.

A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már tizedik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diák szervezettel együttműködve, mások mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Bethlen Gábor Alapnak és a szlovák kormányhivatalnak a támogatásával.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Cséfalvay András