Alakul a Martosi Szabadegyetem zenei kínálata - több lesz a felvidéki magyar együttes

MartFeszt

A magyarországi fellépők - idén többek közt a Csík zenekar, a Hooligans, a Halott Pénz, az Ismerős Arcok, a SuperStereo és a Tankcsapda - mellett több lesz a felvidéki magyar együttes a Martosi Szabadegyetem zenei kínálatában

A július 5-től 9-ig tartó rendezvény szervezői mindig helyet adtak legalább egy-egy felvidéki magyar zenekarnak, idén viszont új hagyományt teremtve bővítik a kínálatot.

"Teret szeretnénk adni a felvidéki magyar együtteseknek, művészeknek, előadóknak. Erősítjük a felvidéki profilt" - mondta Gubík László, a Martosi Szabadegyetem főszervezője. Hozzátette, hogy a helyi tehetségek kiemelt támogatásának gondolata a tavalyi szabadegyetemen történt tragédia - egy fiatal látogató halála - után fogalmazódott meg.

 

MartFeszt 2017

A „Fülünk érjen hazáig” szlogen jegyében írt alá együttműködési megállapodást Gubík László, a MartFeszt főszervezője, Lábszky Olivér, a Harmónia-díj ötletgazdája és Lacza Gergely, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) elnöke, melynek célkitűzése a felvidéki magyar élő zene támogatása.

Ennek köszönhetően is a MartFeszten ott lesz felvidékről a Phoenix RT, a Jóvilágvan, az Arizóna, a Rómeó Vérzik, a História zenekar, a Pósfa zenekar, a ZSEB formáció Zapka Attilával és Emmer Péterrel, valamint az Aylen's Fall is.

 

Változik a szabadegyetem helyszíne is. Mivel a rendezvény kinőtte eddigi otthonát, a martosi Feszty parkot, a község labdarúgópályája mellett kijelölt fesztiválhelyszínre költözik. "Jóval nagyobb területet kap a Martosi Szabadegyetem. Amit eddig objektív okok miatt nem tudtunk megvalósítani a Feszty parkban, idén már meg tudjuk" - mondta Gubík László.

Hozzátette, a zenei kínálat mellett számos kiegészítő program várja majd a látogatókat. A szabadegyetem gerincét alkotó közéleti előadások és panelbeszélgetések idén a kisebbségeket érintő kérdések és az oktatásügy, illetve az Európát sújtó migránsválság kérdései köré épülnek, ezek pontos programját később ismertetik.

 

A Martosi Szabadegyetemet 2013-ban rendezték meg először az erdélyi Tusványos mintájára a Révkomáromhoz közeli Martoson, és már első évadában a felvidéki magyarság egyik legnagyobb nyári rendezvénye volt. A szabadegyetem fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK).

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Kürti Zsolt