Egy hét múlva kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor

Egy hét múlva kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor

Pontosan egy hét múlva, július 10-én foglalhatják el a táborozók a gombaszögi kempinget, ugyanis kezdetét veszi a legnagyobb szlovákiai magyar szabadegyetem és fesztivál, a Gombaszögi Nyári Tábor. Az egy hétig tartó rendezvényen jól megfér egymás mellett a politika, a közélet, az irodalom és a zene is.

Az idelátogatók idén több mint 200 programból válogathatnak, íme egy kis ízelítő.

A tábor nyitónapján, július 11-én leleplezésre kerül Tompa Mihály felújított szobra, amelynek alkalmából beszédet mond Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere is. Ugyanezen a napon szó lesz az Európában érvényesülő emberi jogokról, majd pedig a volt budapesti lengyel nagykövet, Grzegorz Lubczyk Magyar Szív című dokumentumfilmjét vetítik le a táborozóknak, amely után Molnár Imrétől tudhatunk meg többet a lengyel-magyar barátságról.

A hazai politikai élet rajongóinak igazi ínyencséggel készültek a szervezők a nagysátorban ugyanis júlis 12-én megvalósul egy HÍD-MKP kerekasztal beszélgetés. Míg a Magyar Közösség Pártját a párt elnöke, Menyhárt József képviseli, addig a másik oldalon Ravasz Ábel, a HÍD alelnöke foglal helyet. Ha ez nem lenne elég, a kerekasztal beszélgetés után Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa tart előadást Mitől merre ível egy focicsapat csillaga? címmel.

A táborba érkezik továbbá az Igen, tessék! elnevezésű, erdélyi civil mozgalom néhány aktivistája, akik a hazai Kétnyelvű Dél-Szlovákia tagjaival tárgyalják meg a kétnyelvűség alakulását a határon túli régiókban, érintve a kétnyelvű táblák és feliratok kérdéseit is. Minderre csütörtökön, július 13-án kerül sor. A trafik.sk szlovákiai magyar portál szervezésében Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos és Ravasz József romológus beszélgetnek, ugyanezen a napon. Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője és Huth Gergely a Pesti Srácok portál főszerkesztője Gazdag Józseffel a magyarországi sajtó jelenlegi helyzetéről tartanak diskurzust.

Terrorizmus Európában címen előadást tart Marton Péter szintén július 13-án, míg pénteken, július 14-én Oroszok a spájzban és a neten címen Feledy Botond és Sz. Bíró Zoltán a putyini politika EU-s hatásait és dimenzióit boncolgatják. Bemutatásra kerül Bukovszky László, kisebbségi kormánybiztos legújabb könyve is, Simon Attila történész moderálásában.

Az Új Szó beszélgetések kereti közt pénteken Rigó Konrád, Őry Péter és Vasik János Tokár Gézával beszélget, míg szombaton Molnár Judit és Szalay Zoltán a haza sajtóban történő politikai befolyásolásról folytatnak párbeszédet. Szombaton Milan Žitný és Lovász Attila a jogállamiság kérdését járja körül, míg pénteken a Komáromi Szalon szervezésében Munk Veronika és Sánta Szilárd Kéjutca - magyar szex euróért (magyar szexmunkások Németországban) címen tartanak előadást.

Gombaszög

A közéleti programok mellett kulturális eseményből sem lesz hiány. A táborban felépült PajtaSzínház vendégül látja többek között Bandor Évát és Olasz Istvánt, akik a SZER+ELEM+EZ? elnevezésű vers összeállításukat adják elő, valamint Soóky László Egy disznótor pontos leírása című darabját Lajos András rendezésében és előadásában.

A legkisebbeket megszólító Gombaoviban minden délután a Mesél a bolygó foglalkozás valósul meg, melynek keretei közt délutáni meséléssel szórakoztatják a kicsiket, de akár a nagyokat is. A TANDEM sátorban minden nap önismereti workshopokat tartanak, valamint élménybeszámolókat hallhatunk az világot bejárt utazóktól. A B-612-es kisbolygó és a Márai Sándo Író Kör együttműködéséből létrejött irodalmi sátorban Grecsó Krisztián és Simon Márton tartanak felolvasást, és bemutatásra kerül Ötvös Anna: Lola könyve – Kassától Márai Sándorig című kötete is.

A Szőttes Kamara Néptánycegyüttes jóvoltából idén egy Folkszöglet is helyet kap a völgyben. Csángó, ruszin, roma és magyar esteken vehetnek részt a népzene és néptánc szerelmesei. A zenéről és a hangulatról a Tindia, a Ľudová Hudba Radoslava Kertisa, a Parno Graszt, valamint a Dobroda zenekar gondoskodik július 12-től 15-éig.

A zenei program ez évben is kiemelkedő. Fellép többek között az Irie Maffia, a Tankcsapda, a Halott Pénz, szombaton az Useme, a párkányi jóvilágvan, és a Quimby. A chillsátrat idén a dunaszerdahelyi Durvacrew, a komolyzenét pedig a Korona Énekegyüttes biztosítja.

A szombati napra a gömöriek szimbolikus egy euróért válthatnak jegyet, míg a Komáromi járás lakóinak a belépő előregisztráció fejében ingyenes.

További információt, valamint a folyamatosan frissülő programot a www.gombaszog.sk honlapon találják az érdeklődők, ahol a jövendőbeli táborozók kedvezményes hetijegyet is válthatnak. Ugyanitt válthatóak jegyek a Somorjáról, Komáromból, illetve Királyhelmecről induló partibuszokra.

Gombaszög

 

ATEMPO.sk