Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

A Palóc Hagyományéltető Napokat rendezik meg csütörtöktől vasárnapig Balassagyarmaton, a rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú is, melyet a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményeként tartanak számon.

A vasárnapi, Szent Anna tiszteletére rendezett Palóc Búcsún a résztvevők már 22. éve imádkoznak közösen a családokért és Magyarország jövőjéért.

A vallási eseménnyel egyaránt ápolják Szent Anna, Jézus nagyanyja, a palócok szeretett patrónájának kultuszát, emellett a búcsú fontos szerepet tölt be az összetartozás érzésének erősítésében és a néphagyomány éltetésében is.

Vasárnap délelőtt a Palóc Színpadon tartják az ünnepi szentmisét, amelyen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Turai János plébános végzi a szertartást.

A Palóc Búcsú több mint két évtizedes hagyomány a Nógrád megyei városban, eköré múlt évben szervezték először a Palóc Hagyományőrző Napokat.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban kialakított Folkudvarban palóc falvak - Érsekvadkert, Galgamács, Herencsény és a Karancs-völgye falvai - mutatkoznak be. Fellépnek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nógrádi térséget képviselő gyermekszereplői, valamint Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi (Haraszti Ikrek), a 2015-ös győztes szólóénekesek.

Madách Imre novellái alapján bábokkal és muzsikával kel életre a palóc mesevilág a Rozsnyói Meseszínház előadásában, a szombati esti program a Dobroda zenekar jubileumi koncertje lesz.

A RÉSZLETES PROGRAM

A Palóc Hagyományéltető Napokat közösen szervezi Balassagyarmat önkormányzata, a városi művelődési központ és a római katolikus egyházközség, fő támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap.

A rendezvénysorozat idején az emlékév alkalmából készült Szent László emlékek a Felvidéken - freskók, oltárképek, szobrok című fotókiállítást is megnézhetik a látogatók a művelődési központ Horváth Endre Galériájában.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Komka Péter