Kiss Balbinat Ádám, a Góbé zenekar alapítója nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

Kiss Balbinat Ádám nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

A Junior Prima díjas Kiss Balbinat Ádám nyerte az I. Kalotaszegi Prímás versenyt, amelyet a Méra World Music Fesztivál keretében hirdetett meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület.

Csütörtökön kezdődött el a második Méra World Music Fesztivál, amelynek keretében esténként világ- és népzenei együttesek léptek a csűrszínpadra Európából és a tengerentúlról a Kolozs megyei faluban. Az első Kalotaszegi Prímásversenyre 16 és 35 év közötti, a táncház-mozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűsök jelentkezhettek.

Kiss Balbinat Ádám, aki a fődíjat elnyerte, 1987-ben született Sepsiszentgyörgyön. A kolozsvári zeneiskolában kezdett el hegedülni, 13 éves korától pedig már Budapesten folytatta klasszikus zenei tanulmányait. 2007-ben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia szakára. Ugyanebben az évben megalapította a Góbé zenekart, amelynek azóta is hegedűse, énekese. 2012 óta a Zeneakadémia népi hegedű szakos hallgatója, 2014-ben magyar népművészet és közművelődés kategóriában Junior Prima díjas lett.

A Góbé zenekar koncertje a Jurta Napokon


A verseny második helyezettje Ficzus László lett, a kolozsvári Harmadik zenekar prímása, a harmadik díjat Maruzsenszki Andor budapesti prímás nyerte.

A Hagyományok Háza különdíját a helyi hagyományok magas szintű ápolásáért László Csongor, mérai prímás nyerte.

A megmérettetésen kilenc prímás egy kötelező és egy szabadon választott, maximum öt perces összeállítást mutatott be a négy fős zsűri előtt. A kötelező versenyszámokban Fodor Sándor "Neti" kalotaszegi prímás játékát idézték meg, míg másik produkciójukban szabadon választhattak a kalotaszegi prímások játékai közül a versenyzők.

A magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása szerepeltek. A zsűri tagjai a Kárpát-medence ismert és elismert prímásai voltak, az elnök Fazakas Levente, a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar prímása, Papp István "Gázsa" a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarának prímása, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője és Major Levente, az Üsztürü zenekar prímása voltak.

A Méra World Music fesztivál vasárnap estig várja a nép- és világzene iránt érdeklődő közönséget. A Hagyományok Háza szervezésében hallható lesz a Muzsikás együttes és Kacsó Hanga Borbála műsora, a Szalonna és bandája, valamint a Parno Graszt koncertje, de lesz mesemondás, bőrözés és korongozás, tánc- és énektanítás, néprajzi előadások, gyerekelőadások és hajnalig tartó folkkocsma is.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Kürti Zsolt