Ötven éves a budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye

Budapesten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta utcai épületében található az immár 50 éves Zenei gyűjtemény. Míg az 1964-es induláskor mintegy 2 ezer könyvet és 8 ezer kottát tartalmazott, addig ma több mint 26 ezer könyv, 53 ezer kotta, továbbá csaknem 20 ezer CD és 1400 DVD tartozik hozzá.

A zenei gyűjteményt - Budapest első nyilvános zenei könyvtáraként - a Kodály-tanítvány Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós adta át 1964. május végén a belvárosi Fehérhajó utcában, mestere jelenlétében.

A "Fehérhajótól az Ötpacsirtáig" nagy utat járt meg a zenei könyvtár. Ma csaknem 6 ezer regisztrált olvasója, napi több mint 200 látogatója 53 féle magyar és nemzetközi periodikából válogathat. A gyűjtemény látogatói között vannak egyszerű zeneszeretők, az alap- és középfokú zenei oktatásban résztvevő diákok, egyetemi oktatók és hallgatók, szakírók, kutatók, aktív muzsikusok és énekesek. A gyűjtemény a könyvtárközi kölcsönzés révén országos szerepet is betölt.

Az elmúlt évek fejlesztései közül kiemelkedő volt a TÁMOP-program keretében megvalósult Népzenetárat, amely a Föld népeinek zenéit mutatja be rendszerezetten, közérthető formában. A fejlesztések egy másik ágát jelenti a folyamatosan haladó digitalizálás.

A zenei könyvtár a kezdetektől nagy figyelmet fordít a kultúraközvetítése és ismeretterjesztésre, ennek jegyében gyakran rendeznek zene- és tánctörténeti eladásokat, vetélkedőket, kiállításokat és olykor hangversenyeket is befogadnak.

aTEMPO.sk
forrás: MTI