Felhívás! Az Anna-Bál Prímásversenye

Anna-Bál Prímásversenye

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a magyarok legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei prímásverseny is, ahová várják a felvidéki jelentkezőket is.

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2014-ben megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módukban fogadni.

A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten, a keddi és a szerdai napokon tartjuk. A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai. A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a versenyzőnek felső-Tisza-vidéki vagy kalotaszegi magyar népzenét kell muzsikálnia. A kötelező versenyszámok összeállításához a következő prímások valamelyikének játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből lehet felkészülni:

Kalotaszeg:

  • Antal Ferenc „Árus” (Méra)
  • Nonika Miklós „Hitler” (Gyerővásárhely)
  • Fodor Sándor „Neti” (Kisbács)
  • Varga Ferenc „Csipás” (Bánffyhunyad)

Felső-Tisza-vidék:

  • Rózsa Ferenc (Nyírmada)
  • Farkas Lajos (Rozsály)
  • Farkas Jenő (Szamosangyalos)
  • Szilágyi Mihály „Hosszú Miska” (Darnó)
  • id. Horváth András (Tiszakóród)
  • Farkas Vilmos „Négus” (Kisar)

A szabadon választott versenyszám a magyar népzenei hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti. Azonban ha a versenyző kötelező versenyszáma Kalotaszeg magyar zenei hagyományát képviseli, akkor a szabadon választott versenyszám csak az Alföld, a Felföld vagy a Dunántúl valamely magyar tájegységének népzenéjét mutathatja be. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a felső-Tisza-vidéki térségből való, akkor a szabadon választott versenyszám csak erdélyi magyar népzene lehet.

Megfelelő színvonalú kísérő zenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak.

Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit.

Az első díj nettó 1 millió forint értékű pénzjutalom, a második díj 500 000 Ft értékű pénzjutalom, a harmadik díj 300 000 Ft értékű pénzjutalom Balatonfüred Város Önkormányzata felajánlásában. A nyertes fellép a 189. Anna-bálon.

Szerda este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendeznek a balatonfüredi Gyógy téren.

Jelentkezési lap letöltése

A versenyre az űrlap kitöltésével, valamint a versenyzőről készült videofelvétel vagy internetes videomegosztóra (pl. youtube) feltöltött mozgókép linkjének csatolásával lehet jelentkezni az alábbi e-mail címen: furedi.primasverseny@hagyomanyokhaza.hu

Jelentkezési határidő: 2014. június 16., 24.00 óra

A versenyen való részvétel további részletes feltételeit a jelentkezési űrlap tartalmazza, amelynek kitöltésével és a jelentkezés megküldésével a pályázó a versenykiírás jelen felhívásban rögzített és a jelentkezési űrlapon részletezett feltételeit tudomásul veszi, és magára nézve kötelezőnek ismeri el.

ATEMPO.sk
forrás: Hagyományok Háza
fotó: Romháti László