A Visegrádi Négyek országainak hangversenye Prágában

Kroó Szimfonikus Zenekar

Egyéves előkészítés és szervezés eredményeképpen kerül sor 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel Prágában, a Belvárosi Szent Henrik-templomban tartandó Visegrádi Négyek országainak ünnepi hangversenyére a prágai Magyar Nagykövetség – Prágai Magyar Intézet közreműködésével.

 

A koncerten cseh, lengyel, magyar, szlovák művésztanárok és tanítványaik a művészet nyelvén fogalmazzák meg együttműködésüket és reményüket a közép-európai felnövekvő nemzedék közös jövőjéért. A hangversenyen elhangzanak a Visegrádi Négyek szerzőinek – Viliam Figuš-Bystrý, Alexandr Sergejevič Dargomyžskij, Antonín Dvořák, Mieczysław Karłowicz, Stanisław Moniuszko, Kodály Zoltán – művei, valamint a barokktól napjainkig népszerű dallamok, kedvelt zeneszerzők remekművei, zenei különlegességek, mint például Anderson: Írógépre és szimfonikus zenekarra komponált műve vagy Andrzej Kurylewicz: Lengyelországi utazások című filmsorozatának főcímdala. J. S. Bach: c-moll kettősversenyének szólistái a Kroó AMI művésztanárai, Kovács Bernadett és Taraszova Krisztina.

A Visegrádi Négyek országainak művészeti együttesei, növendékei és tanárai, akik a hangversenyen közreműködnek:

David Danel hegedűművész, a Prague Modern kamaraegyüttes művészeti vezetője
Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, Krakkó – Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. B. Rutkowskiego w Krakowie
Rozsnyói Művészeti Alapiskola, Szlovákia – Základná Umelecká Škola Rožňava
A Kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány szervezésében a Kroó Szimfonikus Zenekar, Budapest – vezényel: Füzesséry Attila

 

Az együttműködés több évre visszamenő szakmai alapokon nyugszik. A lengyel és a magyar iskola már koncertezett egymás intézményében 2016 folyamán, a cseh hegedűművész több mint 10 esztendeje tanít hazánkban a Crescendo Nyári Akadémián, ahol a magyar és külföldi művésztanárokkal és diákokkal rengeteg közös élményben volt részük, a Rozsnyói Zeneiskola volt növendékei a budapesti iskolában tanítanak – így „A Kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány” segítségével létrejöhet a Visegrádi Négyek fiataljainak közös debütálása Prágában.

A magyar zenekar a Kodály-év és a zene világnapja alkalmából a Művészetek Palotájában lép fel legközelebb 2017. október 2-án a prágai műsorral. A cseh, lengyel és szlovák partnerekkel pedig 2018 tavaszán lesz újabb közös workshop és hangverseny Budapesten, a Kroó AMI Hangversenytermében.

ATEMPO.sk