A Nana Vortex bemutatja új Arany lemezét – hallgass bele

Arany-estet tartanak szombaton az óbudai Kobuci Kertben. A program különlegessége, hogy a másfél éve alakult Nana Vortex együttes bemutatja a kétszáz éve született költő zenei szerzeményeiből készített albumát.

A műsorban a Nana Vortex mellett fellép a Kaláka, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák is.

A Nana Vortex lemeze közvetve Arany János zenei működésére is szeretné felhívni a figyelmet: a költő zongorázott, furulyázott, gitározott is, idős korában lekottázott emlékezetből mintegy 150 dalt, a gyermek- és ifjúkorát meghatározó dallamvilág mementóit. Húsz saját költésű melódiáját ismerjük: saját versei mellett például megzenésítette Petőfi költeményeit is.

 

 

A Nana Vortex az elmúlt fél évben kortárs kompozíciókká varázsolta Arany János tíz zeneszerzeményét. A 20 órakor kezdődő lemezbemutatón közreműködik Szalóki Ági, Horváth Kristóf Színész Bob, Busa Pista, Ágoston Béla és mások. Az anyagot a Petőfi Irodalmi Múzeum rendelte meg Arany János-kiállítására, az alkotófolyamatot Gryllus Dániel segítette, a dalok létrejöttéhez több Arany János-kutató nyújtott szakmai hátteret.

 

 

Szeptember 23-án a Kobuci kertben az Arany-életmű zenei gondolatvilágát több oldaláról lehet körbejárni. Az elsőként színpadra lépő Kaláka együttes évtizedek óta repertoáron tartja az általuk megzenésített Arany-verseket. Legutóbbi Arany-lemezük 2007-ben jelent meg a Hangzó Helikon-sorozatban.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák - akik az Arany János-lemez több dalában közreműködtek - szintén fellépnek az esten. A zenekar korábban Arany legjobb barátja, Petőfi Sándor és számos kortárs szerző versét "rackásította".

 

ATEMPO.sk / MTI