Három magyar zeneszerző nyerte az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

Gyöngyösi Levente, Tóth Péter, Balatoni Sándor

Balatoni Sándor, Gyöngyösi Levente és Tóth Péter egy-egy alkotása érdemelte ki az Európai Kóruszeneszerzői Díjat. A nyerteseket 51 európai zeneszerző kórusműve közül választották ki.

Az Európai Kóruszeneszerzői Díjat az Arbeitsgemeinschaft Europaeischer Chorverbaende (AGEC) által szervezett Arany Hangvilla utódjaként 2011-2012 óta az Európai Kórusszvetség - Europa Cantat (European Choral Association) szervezi. A 2017/18-as évadban harmadik alkalommal rendezett versenyre a szövetség mintegy 40 országban működő tagszervezetei küldhettek be legfeljebb három-három pályaművet "a cappella kórusmű" és "kórusmű hangszerkísérettel" kategóriákban.

Idén 16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét nevezte, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest.

Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabjáért, a hangszerkíséretre írt művek kategóriájában pedig Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját ítélték a legjobbnak.

A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek és jövőre nemzetközi kórusok mutatják be őket Tallinban, a július 27. és augusztus 5. között szerevezett Europa Cantat fesztiválon.

ATEMPO.sk / MTI