A Voces Énekegyüttes külföldi sikere

A kassai Voces Énekegyüttes egy újabb sikert könyvelhet el magának. A hétvégén Egerben lezajlott Éneklő Magyarország fesztiválon és minősítő versenyen Hangversenykórus fokozatot ért el, ami a legmagasabb elérhető elismerés volt. A rendezvényen egyedül képviselték Felvidéket.

 

A Voces (latinul: hangok) énekegyüttes 2008 szeptemberében kezdte meg működését egy szűk tucatnyi, kassai és Kassa-környéki tapasztalt amatőr énekessel. Az együttes vezetője Ferencei Andrea.

Az alapítók a csapat létrejötte előtt megfogalmazták céljaikat: tanult zenész vezessen egy kis, maximum tucatnyi emberből álló énekegyüttest, ahol öröm létezni és ahol jó dolgokat lehet énekelni, sok szólamban, a lehető legszebben, a régmúlt századok zenéjétől egészen a mai modern darabokig.

Az együttes először alapítása után egy évvel mutatkozott be, a kassai Löffler Béla Múzeumban megtartott két teltházas koncerttel. Ez a műsor 2011-ben stúdió-CD formájában is megjelent, „A Reneszánsztól a Blues-ig és vissza” címmel. Ebben az évben a csapat részt vett a Hajnalok Völgye kortárs kórusfesztiválon is, Csábon.

2013-tól nyaranta kórustáborokat szerveznek Hernán Alcalá venezuelai származású párizsi karnaggyal, akinek köszönhetően igyekeznek még jobban elsajátítani a közös éneklés technikáit. A most megrendezett versenyen is az ő keze alatt énekelt a lelkes csapat.

 

Az énekegyüttes legközelebb Rimaszombatban, november 11-én a VIII. Gömöri Kórustalálkozón mutatkozik be, majd december 9-én hazai pályán adják hagyományos adventi hangversenyüket.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk