Ne maradj le a II. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyről!

Komoly érdeklődés övezi a II. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, amely november 6-a és 11-e között kerül megrendezésre a Zeneakadémián, a világ egyik legpatinásabb koncerttermében. A november 6-án, este hét órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón egy igazi világsztár, az olasz származású Andrea de Vitis ad koncertet, aki amellett, hogy 2014-ben megnyerte a Budapesti Gitárversenyt, több, mint 40 nemzetközi versenyen diadalmaskodott, köztük Bécsben és Wroclawban is.

A hivatalos versenyprogram első része 7-én kedden és 8-án szerdán indul, ahol a zsűri és a közönség, három kontinens 19 országából érkező gitár virtuózok 15-18 perces előadását hallhatja majd. A verseny első és második fordulója is díjmentesen megtekinthető, viszont előzetes regisztrációhoz kötött. A szervezők gesztusa értelmében így az érdeklődők mindössze egy gyors feliratkozás után ingyenesen élvezhetik a klasszikus gitár nemzetközi élvonalának kiváló koncertjeit.

Az eseményen Argentína, Ausztria, Chile, Costa Rica, Csehország, Dél-Korea, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Ukrajna, Szerbia és Szlovákia versenyzői képviselik hazájukat.

November 9-én, reggel kilenc órától a verseny második fordulójában a gitárművészek egy-egy szabadon választható művel lépnek színpadra. A fokozott izgalmak mellett egészen biztosan lenyűgöző darabok kerülnek bemutatásra, hazánkban ritkán hallott igazi zenei csemegék csendülnek fel, Paganinitől kezdve a többszörös Oscar, valamint Akadémiai - díjakkal is kitüntetett magyar zeneszerző Rózsa Miklós gitárszonátájáig. A koncertek után este az is kiderül, kik azok a tehetségek, akik a szombati döntőbe bejutnak.

A zsűri
Prof. Dr. EÖTVÖS József (HUN) a zsűri elnöke
Dr. CSÁKI András (HUN)
Andrea De VITIS (IT)
Doc. Hans Wilhelm KAUFMANN (GER)
Prof. Dr. MADARÁSZ Iván (HUN)
Prof. Paolo PEGORARO (IT)
Dr. habil. Marek NOSAL (PL)
Petr SAIDL (CZ)
Roman VIAZOVSKIY (UKR)
Prof. Dr. VIGH Andrea (HUN) a Zeneakadémia Rektora
Prof. Dr. ZSAPKA József (SK)
Xu TUO (CH)

Szombaton, november 11-én a Zeneakadémia fantasztikus akusztikájú nagytermében kerül sor a döntőre 16 órától. Ezen a nem mindennapi délutánon a fináléba bejutott 3-4 versenyző két világhírű gitárdarab közül választhat. A spanyol zeneszerző, Joaquin Rodrigo híres Concierto de Aranjuez című művét vagy a nem kevésbé ismert brazil zeneszerző Heitor Villa-Lobos Concertóját fogják a versenyzők előadni. Mindkét mű rendkívül magas színvonalú hangszeres tudást és érzelmes, hiteles előadásmódot követel.

Nem lesz könnyű dolguk a versenyzőknek, hiszen a tét óriási. A döntőt követően, fél nyolckor kezdődő ünnepélyes gálaesten kiderül ki kapja a 16 koncertből álló európai-ázsiai koncertturnét, az 5000 Eurós fődíjat és az 5000 Eurót érő Kohno-Sakurai mestergitárt? Ki kapja a második díjat, a 2000 Euró pénzdíjat és egy 2500 Eurós magyar Gulyás László hangszerkészítő mester gitárját? Kié lesz az 1500 Eurós harmadik díj? De ez még nem minden! Közönségszavat alapján dől el, hogy ki kapja az 1000 Eurós közönségdíjat!

A gálakoncerten az Anima Musicae Kamarazenekar működik közre Joan Pages Valls spanyol karmester vezényletével.

Egy biztos, aki november 6-11. között ellátogat a II. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválra, egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb és a jövő legnagyobb gitárművészeinek kiváló játékát élvezheti a Zeneakadémia csodás környezetében.

ATEMPO.sk