Ma van a zenei Fair Play Nap – a rajongó és az alkotó is jól jár

Ma van a zenei Fair Play Nap – a rajongó és az alkotó is jól jár

Országos zenei Fair Play Napot tartanak október 26-án csütörtökön a tudatos és tisztességes zenefogyasztás érdekében a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére.

Az első zenei Fair Play Napon alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak.

Csütörtökön országszerte koncerthelyszíneken és a csatlakozó zenei alkotók online felületein találkozhat a közönség a Fair Play Nap üzenetével, egy rövid videóval, amelyben a hazai zenei élet szereplői fogalmazzák meg, miért fontos zenei pályájuk alakulásában a fair play. Jónás Vera hangsúlyozta: a zeneipar óriási hányadát lenyeste, hogy hirtelen mindenki mindent ingyen megtalál a neten.

Portálunk is támogatja ezt a kezdeményezést, kiegészítve itt a felvidéki zenészekkel, akinek a lemezeik szintén megvásárolhatók, vagy elérhetőek az online szolgáltatásokon. És természetesen menjünk el a koncertjeikre is, hogy így is segítsük az új dalok születését.

Nézzétek meg az első Fair Play Nap videóüzenetét, amelyben Jónás Vera, Váczi Eszter, Mihalik Ábel (Drastik Putto), a Margaret Island és a Lóci játszik zenészei fogalmazzák meg, miért tartják fontosnak ezt a kérdést.

 

 

A ProArt Zeneipari Jelentés a zenei alkotófolyamat fenntarthatóságát is vizsgálja, benne a zenészek jövedelmi viszonyaival. A közlemény kiemeli: ezek a számok jól mutatják, hogy a folyamatosan bővülő zenefogyasztás mellett az alkotók nem jutnak ezzel arányosan jövedelemhez a hangfelvételek után. A fizikai hordozók jelentősége csökken, a digitális zenefogyasztás válik általánossá. A Fair Play Nap kezdeményezéshez több koncerthelyszín csatlakozott, Budapesten az A38, a Kuplung, a Budapest Jazz Klub, az Akvárium Klub, Miskolcon a Helynekem, Győrött a Rómer Ház, Szarvason a Zebra. A zenei terjesztők közül a dalok.hu, a Star Network, valamint a WMMusic Distribution állt az ügy mögé.

ATEMPO.sk / MTI