A felvidéki Balga Gabriellával adnak hangversenyt a Nemzeti Filharmonikusok Mindenszentek ünnepén

Gárdonyi Zoltán Dicsérő ének a 45. zsoltár verseire című műve mellett Brahms Német requiemje hangzik el Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén november 1-jén, mindenszentek ünnepén 20.00 órától a Pozsonyi úti Református Templomban Budapesten.

Az esten közreműködik a felvidéki Balga Gabriella szoprán énekes, valamint Kálmándy Mihály bariton, a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Gárdonyi Zoltán művének előadása azért érdekes, mert idén ünnepeljük a reformáció évét. A komponista a 45. zsoltár néhány versét zenésítette meg Károli Gáspár bibliafordítása alapján, a szimbólumokban gazdag bibliai szöveg egy menyegzőjét ülő ószövetségi király dicsérete, amely Jézus Krisztusra vonatkozik.

A zeneszerző a mű sokrétű instrumentális anyagát 1981-ben Karasszon Dezső orgonaművész kérésére egyetlen orgonaszólammá alakította, majd sorra megjelent a vegyes karra és orgonára készült változat német szöveggel, a német nyelvű, zenekarral kísért változat és a magyar nyelvű orgonakíséretes változat is. A zenekarral kísért magyar nyelvű változatot a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar számára Gárdonyi Zsolt, Gárdonyi Zoltán fia készítette el.

A Német requiem hét tétele gyönyörű logikával és filozofikus emelkedettséggel foglalja össze az ember gondolatait a halálról, a hit alapján állva, mindenféle felekezeti kötöttségtől mentesen. Brahms maga állította össze művei szövegét a Szentírás különböző könyveiből, felhasználva a zsoltárokat, evangéliumokat, az apostolok leveleit, prófétai könyveket, valamint két esetben a Biblia úgynevezett apokrif részeit is. Mindezekből olyan szöveg állt elő, amelyet a mű egy méltatója joggal nevezett inkább prédikációnak, mint requiemnek.

ATEMPO.sk / MTI