A Pósfa zenekar bejutott a Fölszállott a páva elődöntőjébe

Tizennégy produkció jutott be a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókból a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató 5. évadának elődöntőjébe. A területi válogatót felvételről láthatták az érdeklődők a Duna televízióban péntek este.

A felvidéki Pósfa zenekar is bejutott a legjobbak közé. Ők Keszthelyen mutatkoztak be és Magyarbődi muzsikát játszottak. „Úgy zuhogott a banda, mint a záporeső” – értékelte a zenészek fellépését Agócs Gergely.

A gellei zenekar egy erdélyi kirándulásnak köszönheti megalakulását. Egy kalotaszegi táborzáró táncházban tüzetesebben megismerkedtek a népzene hangulatával, majd hazaérve eldöntötték, muzsikálni fognak. Azóta a népzene megváltoztatta nemcsak a családi légkört, hanem az egész életüket is. Főleg felvidéki népzenét játszanak, de bármi olyanhoz szívesen nyúlnak vissza, ami „fekszik nekik.”

A zenekar számos fellépés tud maga után, 2016-ban pedig megkapták a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díjat is, mint az év legjobb hagyományőrző zenekara.

ITT NÉZD VISSZA A PRODUKCIÓJUKAT

Az elődöntőbe jutott még a bajai Danubia Tamburazenekar, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes (Szombathely), Fodor Mátyás (Gyenesdiás), Kőhidi Máté Péter (Pécs), a bátai Pántlika Zenekar, a tatabányai Pünkösdi Rózsa Énekegyüttes, Veres Mihaela a moldvai Pusztinából, a zalaegerszegi Zalai Táncegyüttes, Csenki Zalán (Szeged), a Farkas Ágnes-Farkas Tamás táncos pár Békéscsabáról, Király Dávid (Székesfehérvár), a Marosy Gerda-Józsa Tamás táncos pár Budapestről és Sőregi Anna a Vajdaságból, Zentáról.

Az idén a Hagyomány összeköt! mottóval zajló Fölszállott a páva következő, szintén felvételről sugárzott adása november 10-én lesz, akkor a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán tartott területi válogatókból látható összefoglaló. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.

 

Az élőben sugárzott elődöntők november 17-től láthatók, a középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a négy kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza közös műsorában idén is négy kategóriában állnak a zsűri elé a versenyzők: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok, valamint néptáncegyüttesek.

A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

ATEMPO.sk / MTI