Telt házas rendezvények a Magyar Kulturális Héten Pozsonyban

Group’N’Swing

A vártnál is nagyobb közönségsikert aratott a "Több mint szomszéd" - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat, amely végig telt házas rendezvényekkel zajlott és a Zuglói Filharmónia a pozsonyi Vigadóban tartott koncertjével zárult hétfőn este.

A Magyar Kulturális Hét Magyarország V4-es elnökségének pozsonyi záró rendezvénye volt, ugyanakkor hiánypótló jellegű, a szlovák fővárosban hagyományteremtő céllal először megtartott fesztivál is, amelyet Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet rendezett több más civil és szakmai szervezettel, illetve Pozsony önkormányzatával együttműködve.

A június 9. és 16. között több pozsonyi helyszínen, köztük a rendezvény központi kültéri helyszínén, az óvárosi Hviezdoslav téren zajlott fesztivál sikere meghaladta az előzetes várakozásokat. A fesztivál mintegy két tucat, stílusában és célközönségében is különböző programja - koncertek, filmvetítések, színházi előadások, borkóstoló - telt ház mellett zajlott, akadt olyan rendezvény is amelyre az érdeklődők nagy száma miatt be sem lehetett jutni. Hasonló sikere volt a Hviezdoslav téren tartott, könnyűzenei koncertekkel tarkított háromnapos gasztronómiai fesztiválnak is, amely délelőttől estig gyakorlatilag megtelítette Pozsony óvárosának egyik legnagyobb terét.

"Szerettünk volna egy ilyen koncentrált kulturális megjelenést létrehozni, de magam sem gondoltam, hogy ekkora lesz az érdeklődés (...) és nemcsak a közönség jelenléte múlta felül a várakozásokat, hanem a reakcióik is" - mondta Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete. "Nem azért hoztuk ide a magyar kultúrát, hogy megismertessük a szlovákokkal, mert ismerik, hanem azért, hogy közösen örüljünk neki" - tette hozzá.

ATEMPO.sk
forrás: MTI
fotó: facebook