Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes zárja a Fölszállott a páva válogatóit

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

A Fölszállott a páva utolsó területi válogatójához érkezett. Pénteken november 10-én a Dunán 20.25-től a hajdúböszörményi összeállítás nyitja a sort, majd a nézők az erdélyi Mikházán folyó küzdelemnek lehetnek részesei.

 

A versenysorozat észak-alföldi válogatójának a Hajdúság székhelye, Hajdúböszörmény ad otthont. A nagy múltú városban 44 versenyző és formáció méri össze a tudását, közöttük hat külhoni indulónak is szurkolhatunk.

Felvidéket a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes képviseli. Bennük sem „Csallódhattunk”, tagjai kedvesen beszélnek arról, hogy a táncon kívül a szabadidejükben is gyakran összejönnek.

Az együttes 1951-ben alakult, fő célja a felvidéki magyar néptánc kultúra hiteles képviselése otthon és külföldön egyaránt. Előadásmódjukra a hagyományok tiszteletben tartása jellemző. Évente körülbelül 30 alkalommal lépnek színpadra. Az együttes jelenlegi vezetője Kupec Andrea és Kupec Mihály. Számos helyen turnéztak, például Spanyolországban, Belgiumban, Franciaországban, Erdélyben. A Néptáncosok Bemutató Színpadán háromszor egymás után elnyerte a „Kiváló minősült” címet. Az együttes utánpótló csoportja a Buzita-i Kelepelők és a Nagyidai Kis-Ilosvai gyermek néptánccsoport.

Bemutatkozik a Debreceni Hajdú Táncegyüttes is, akik még nemrégiben a messze távolban, a kínai táncrajongók szívét dobogtatta meg, ezúttal a város főterén népszerűsítik a műsort, s nemcsak a színpadi produkciójukkal, de a csikósok karikás ostorának pattogtatásában is maradandót alkotnak. Mitru Barbara Aknaszlatináról érkezik, tanúsítva, hogy a kárpátaljai szórványban is még élénken él a népi kultúra, s a népdaléneklés a magyarság megtartásának is fontos záloga. Varga József a helyi hajdúvirtus letéteményese, s jelenlétével is jelzi, hogy jó döntés volt a versenyt a városban rendezni. Glonczi Rodrigó roma táncos már-már akrobatikus mozdulataival hódít, s a női nem nagy kedvelőjének vallja magát. A Csikuska Táncegyüttes viszont a férfi-nő kapcsolatok terén szelídebb vizekre evez, a párválasztáshoz csinál kedvet, s élő példával állítja, hogy a tánc a legjobb összeboronáló.

 

Mikháza, a Felső-Nyárád menti „Szentföld” központjában az erdélyi jelentkezők izgulhatnak a továbbjutásért. A tizenhét induló között többségben vannak az énekesek.

A kolozsvári Gorzó Boglárka már a Páva gyermekfordulóiban rutint szerzett, a Tatrospart néptánccsoport viszont csak fél éve alakult, de a gyimesi csapat már előszeretettel mutogatja oroszlánkörmeit. A székelyudvarhelyi Székely Kincső családjában a hit és az erkölcs a meghatározó, s a fiatal előadó az éneklésben teljesedik ki, olyannyira, hogy buszsofőr édesapja járgányán is már – közkívánatra - számtalanszor dalra fakadt. A szamosújvári Ördöngös Zenekar bravúros játékával bizonyítja, hogy az örmény városban még élénken kísért az ott nyugvó Rózsa Sándor betyáros szelleme.

„Cigány ló nélkül nem cigány, és egy szép ló, olyan mint egy szép nő” – vallja Eötvös Remusz énekes, aki saját bevallása szerint tud beszélni a lovak nyelvén, s dalaiban is megjelennek a nemes paripák. A filmet a Kalotaszegi Legénytársulat zárja, akik az ének és tánc közül az utóbbit választották, s azért vannak pont öten, hogy ha szűkösen is, beférjenek egy személyautóba.

Természetesen a végén a továbbjutók megismerésével a nézők és a versenyzők is felsóhajthatnak, ki ezért, ki azért…

 

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

ATEMPO.sk
Fotó: Váradi Levente