A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny továbbra is minden szombaton az M5 csatornán

Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyt minden szombaton nyomon követhetik a nézők az M5 csatornán.

Berkes Kálmán zsűritag elmondta: a versengés során szeretnének minél több fiatal tehetséget találni. Felajánlottak egy különdíjat is, az elismerést elnyerő fiatal tehetség a Győri Filharmonikus Zenekart dirigálhatja.

Az október 21-e óta tartó versengésről beszámolva elmondta, hogy az eddig szereplő karmeseterek mindegyikében találtak valami jót. Berkes Kálmán szerint egy jó karmester összetett tehetségű ember kell, hogy legyen, jó ritmusérzékű, jó kéztechnikával, zeneirodalmi ismeretekkel és a hangszerek ismeretével. Emellett fontosnak nevezete, hogy egy karmester empatikus legyen, konkrét tanácsokat adjon a zenekarnak.

Berkes Kálmán szerint nemcsak a magyar zenekultúra szempontjából fontos egy ilyen versengés, mint mondta, ez a nézőknek is sokat ad: láthatják, mi a hat zsűritag véleménye, ugyanakkor a fiatal karmesterek teljesítményét és a három kiváló zenekart, a Pannon Filharmonikusokat, az Operaház zenekarát és az ötvenedik születésnapját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekart is hallhatják. A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyt szombatonként láthatják a nézők az M5-ös csatornán.

NÉZD ONLINE

A Filharmónia Magyarország által szervezett megmérettetésre 40 országból 186 karmester jelentkezett. A verseny döntője december 16-án kerül adásba. A verseny díjátadóját és a gálakoncertet december 30-án tekintheti majd meg a közönség.

ATEMPO.sk / MTI