Felvidéken kezdődik a Ghymes jótékonysági adventi koncertturnéja

A Ghymes egyhónapos jótékonysági adventi turnéra indul a tavaly megjelent Mennyből az angyal című karácsonyi lemezükkel.

„A zenekar Pozsonytól Székelyudvarhelyig járja be a Kárpát-medencét. A karácsonyi turnéval a Ghymes a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági akciójához is kapcsolódik” - mondta a zenekart vezető Szarka Tamás és Szarka Gyula.

Felvidéken Pozsonyon kívül Komáromban és Galántán is láthatjuk a népszerű együttest.

A turné állomásai:

November 27. 19.00 - Pozsony, Szlovák Rádió hangversenyterme
December 1. 19.00 - Pécs, Kodály Központ
December 2. 18.00 – Makó, Hagymaház
December 5. 18.00 – Mosonmagyaróvár, Flesch Károly Kulturális Központ
December 8. 19.00 – Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ
December 10. 19.00 – Budapest, Várkert Bazár
December 16. 18.00 – Komárom, Jókai Színház
December 17. 18.00 – Kiskőrös, Evangélikus templom
December 21. – Székelyudvarhely, Református templom
December 22. – Bánffyhunyad
December 29. 19.00 – Galánta, VMK

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 18 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett - az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt. A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Az együttes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk