A Pósfa zenekarral és az Ilosvai Néptáncegyüttessel folytatódik a Fölszállott a páva – így szavazhatsz rájuk

A második középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada péntek este a Duna televízióban, a tizenkét produkcióra a nézők ezúttal is szavazhatnak. Ott lesz köztük két felvidéki csapat, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes és a gellei Pósfa zenekar is.

„Egy szórványban élőnek nagyon jólesett a figyelem, s a siker” – értékeli a továbbjutást Kupec Mihály, a néptáncegyüttes művészeti vezetője. „Nemrég egy születésnapra voltunk hivatalosak, s a meghívottak nemcsak az ünnepeltet, de minket is meleg szívvel köszöntöttek. Közeledik karácsony, így a középdöntőre egy gömöri betlehemes szokást elevenítünk fel.”

A Pósfa zenekar tagjai Iván András vezetésével szintén egy gömöri összeállítással készülnek és reméljük lesz lehetőségük egy újabb felvidéki tájegység bemutatására is a döntőben.

 

SZAVAZZUNK A KÉT FELVIDÉKI CSAPATRA

Szavazni alapdíjas sms-ben lehet az adás ideje alatt, a szavazást a műsorvezetők indítják és zárják le. Egy telefonszámról legfeljebb 20 szavazatot lehet küldeni, az sms-nek csak a versenyző kódját kell tartalmaznia.

A +36- 20-as vagy 30 vagy 70-es előhívó után a 44-22-999- es telefonszámra küldhetik az üzenetet. A Pósfa Zenekar kódja a 14, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttesé pedig a 24.

 

Rajtuk kívül a Nyírség Táncegyüttes (Nyíregyháza), Gellén Péter (Szentendre), Sőregi Anna és Komáromi Kristóf (Zenta), a Kalotaszeg Legénytársulat (Méra), a Pántlika Tamburazenekar (Báta), Marosy Gerda és Józsa Tamás (Budapest), a Tatrospart Néptánccsoport (Gyimes), Veres Mihaela (Pusztina), Fodor Mátyás (Gyenesdiás) és Kőhidi Máté Péter (Pécs) lép színpadra.

A pénteki második középdöntő fellépői közül kategóriánként a legmagasabb pontszámot elérő produkció jut a december 29-i döntőbe, emellett a közönség is továbbjuttathat szavazataival egy produkciót.

NÉZD ÉLŐBEN ONLINE

A második középdöntő extra fellépője az Esszencia zenekar lesz a felvidéki Lakatos Róberttel. "Számomra mindig nagy megtiszteltetés volt a Fölszállott a páva színpadán állni, hiszen felüdülés látni, hogy a fiatalabb generációk is milyen magas színvonalon és hitelesen képviselik a népi kultúrát" - mondta Csík János Kossuth-díjas művész, az Esszencia zenekar alapítója és prímása. Hozzátette: öröm és büszkeség számára részt venni a produkcióban, mert nagyon fontosak azok az értékek, amelyeket a műsor közvetít.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatért a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

A döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTVA, MTI