Dalszerző Expót rendeznek februárban Budapesten

Dalszerző Expót rendeznek februárban Budapesten

Külföldi zeneipari szakemberek és ismert magyar alkotók részvételével rendezik meg Magyarország első dalszerzésről szóló expóját, a DEX-et 2018. február 1-jén a Budapest Music Centerben (BMC).

"Nem a hazai zeneiparról vagy üzleti vonatkozásokról, hanem a dalszerzőkről mint alkotókról lesz szó az expón. Nem csak Magyarországon, Európában sincs hasonló tematikájú rendezvény, amelyre zeneszerzőket, szövegírókat és zenei producereket is várunk" - mondta Tóth Péter Benjamin, a DEX-et a BMC-vel tető alá hozó Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója.

A komolyzenével és a dzsesszel ellentétben a könnyűzenében nincsen dalszerzői képzés Magyarországon. A DEX-re nemcsak a hazai alkotókat, hanem a régió dalszerzőit is várják, számukra egy egész napos, angol nyelvű programot is szerveznek.

Az Artisjus lehetőséget szeretne teremteni a könnyűzene alkotóinak a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére, hogy ezek révén később akár nemzetközi színtéren is könnyebb legyen sikereket elérniük. A cél az, hogy egyre több tudatos dalszerző legyen Magyarországon.

A Dalszerző Expón hét tematikus teremben fognak zajlani a programok. A pályájuk elején járó és a már befutott résztvevők workshopokon, mesterkurzusokon, előadásokon és egyéni tanácsadás keretében mélyíthetik el tudásukat a zeneszerzés, a szövegírás, az alkalmazott zenék, szerzői jogi kérdések, az élő alkotás terén.

A rangos külföldi előadók között lesz Niclas Molinder, a svéd dalszerző tábor, a Songwriting Camp alapítója, aki korábban Lady Gagával is dolgozott. Molinder a DEX több más meghívottjához hasonlóan az expo utáni napon, 2018. február 2-án kezdődő svéd szervezésű Budapest Songwriting Campre érkezik. A szintén az Artisjus támogatásával szerveződő táborban Molinderrel közösen ír zenét huszonegy alkotó, köztük hét magyar három napon át a budapesti Brody Studiosban. A hazai résztvevők Palya Bea, Jónás Vera, Csányi Rita (Anahit), Nagy Eszter (Myra Monoka), Törőcsik Kristóf (Margaret Island), Kállay Saunders András és Molnár Tamás (JETLAG).

Eljön a DEX-re a tehetségkutatással foglalkozó szintén svéd menedzser, Dina Mystris, mesterkurzust tart a Mary J. Blige-nek is író amerikai Courtney Harrell, Ebonie Smith Los Angeles-i producer-dalszerző, a YouTube berlini irodájából érkezik Kiki Ganzemüller, aki abban segít a szerzőknek, miként tudják kihasználni a videómegosztó lehetőségeit. A hazai színtérről Bródy János saját dalai és dalszövegei születéséről fog beszélni, Dés László alkotáselemző műhely vendége lesz, Gőz László, a BMC vezetője a dalszerzőkkel való együttműködésről szól, workshopot tart Palya Bea, Szakos Krisztián, Alpár Balázs és Balázs Ádám.

A DEX egyik érdekes színfoltjának ígérkezik, hogy iamyank dj-producer Antonia Vai énekesnővel közösen ír dalt, és a folyamatot a szereplők narrációjával lehet végig követni.

Az első DEX az Artisjus hagyományos díjátadójával zárul.

ATEMPO.sk / MTI