Az első információk - jövőre 90 éves Gombaszög

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői Komáromban tartották sajtótájékoztatójukat, ahol bemutatták a 2017-es tábor statisztikáit és a jövő évi jubileumi táborról is derültek ki részletek.

A sajtótájékoztatón a tábor médiakommunikációért felelős szervezője, Czímer Gábor köszöntötte a megjelent újságírókat, ezután Stubendek Attila, az infrastruktúráért felelős szervező ismertette a 2017-es tábor statisztikáit. Ebből kiderült, hogy idén több mint 4 000 táborozó váltott jegyet, akik főleg a Komáromi és a Rozsnyói járásból érkeztek. Az életkort tekintve a 18 és 24 év közötti korosztály képviseltette magát legmagasabb számban, és a résztvevők több mint fele egyetemista. A táborozók több mint 90%-a Szlovákiából érkezett: a Gombaszögi Nyári Tábor továbbra is a felvidéki magyar ifjúság találkozóhelye maradt.

 

Gombaszög

 

A tábor főszervezője, Orosz Örs elmondta, hogy a terveik között szerepel a frissen megvásárolt Pálos monostor lehetőség szerinti felújítása, és egy szakrális tér kialakítása a jövőbeli táborozók számára. Itt egy frissen felállított haranglábban helyezik el Szútor község, egyik mára már megszűnt református gömöri magyar gyülekezet egykori templomának harangját. A monostor körüli ásatásokhoz csatlakozik az ELTE egyetem régésze, Mordovin Maxim is, aki szilveszterkor tartja első terepszemléjét a völgyben, hogy a későbbiekben diákjaival együtt csatlakozhasson az egy rimaszombati régész vezette csapathoz. A monostor mellet újonnan kialakított családbarát sátorozóhelyet szeretnék összekötni a kempinggel, hogy a táborozók gond nélkül tudjanak közlekedni a két helyszín között.

A jövőre 90 éves tábor szervezői szeretnének kedvezni az “őstáborozóknak”, ezért ingyenes hetijegyet biztosítanak minden 1990 előtt születettnek. Ennek egyetlen feltétele egy előzetes regisztráció a tábor honlapján. A szervezők az utazásról sem feledkeztek meg: az eddigi buszokat egy menetrenden kívüli vonat váltja fel, amely a tábor 0. napján dunaszerdahelyi indulással Nagymegyer, Komárom, Érsekújvár, Párkány, Léva érintésével érkezik meg a szalóci állomásra. A többszáz férőhelyes vonatra a tábor honlapján válthatnak jegyek az érdeklődők. Ugyanitt szilveszter éjfélig még kedvezményes téli hetijegy váltható 30€-ért.

A sajtótájékoztató végén Bilás Zsuzsanna a Gombaszögi Médiasátor vezetője, valamint a tábor főszervező-helyettese elmondta, hogy az idei Szőttes Néptáncegyüttes szervezte Folkszögletet jövőre a budapesti Hagyományok Háza viszi tovább.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Zárásképp egy jövőbeli táborozót is sikerült megörvendeztetniük a szervezőknek. A Facebookon három hete zajló zenekarszavazás eddigi szavazói közül kisorsolták azt a szerencsést, aki ingyenes hetijegyet nyert a táborba. A nyertes Nyári Vanessa.

A sajtótájékoztató után a szervezőség tagjai 12:30-tól a komáromi Szent Rozália templom előtt meleg ételt és frissítőt osztott a komáromi otthontalanoknak.

A 2018-as évben július 16-a és 22-e között valósul meg a jubileumi tábor, amelyre sok szeretettel várnak mindenkit!

További információk a www.gombaszog.sk honlapon találhatóak.

ATEMPO.sk