Elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilona, Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy özvegye

Súlyos betegséget követően 79 éves korában elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilona közgazdász, Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy, népdalgyűjtő özvegye.

Ilonka férje halála után folyamatosan azon munkálkodott, hogy a felvidéki magyar zeneszerző életműve közkinccsé válhasson és méltó elismerésben részesüljön. Könyvek, gyűjtemények, tanulmányok, CD-k, dokumentumfilm készült Szíjjártó Jenőről neki köszönhetően.

A felvidéki kórusmozgalom elhivatott támogatója volt, a Csengő Énekszó és a Kodály Napok fesztiválok, de a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa is sokat köszönhet neki.

Ilonka a Magyar Örökség-díjat veszi át, melyet Szíjjártó Jenő kapott 2014-ben

2013-ban munkásságáért Mikola Anikó-díjban részesült, melyet évente a művészeti életben tevékenykedő, illetve humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőnek ítél oda a kuratórium. Haraszti Mária, az Anima Társaság vezetője méltatásában akkor ezt mondta:

„Minden művész mellé kell egy olyan realitásokat érzékelő ember, aki mellett szabadon szárnyalhat, mert biztosítja neki a hátországot, az eligazodást a mindennapok unalmas és földhözragadt teendői közepette. Ilyen volt neves zeneszerzőnk számára Ilonka.”

Nyugodjon békében.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk