Könnyűzenei tehetséggondozó központot alapítottak Tatán a Peron Music Alapítvány közreműködésével

Regionális könnyűzenei tehetséggondozó és képző központ jön létre Tatán a piarista rendház egykori épületében csaknem 130 millió forint ráfordításával. Az intézményben évente 300 érdeklődőnek szeretnének támogatást nyújtani.

A program megvalósítására a tatai önkormányzat nyert el pályázati támogatást, a szakmai irányítást a tatabányai Peron Music Alapítvány végzi, amely 25 éve foglalkozik könnyűzenei tehetséggondozással.

A piarista rendház egy részében 12 helyiséget alakítanak ki, köztük egy professzionális hangstúdiót, egy 80 fős koncerttermet, valamint öt, hangszeres oktatásra alkalmas szobát. A központ 2019 nyarán kezdi meg működését.

A projekt célja egy olyan regionális könnyűzenei tehetséggondozó és képző intézmény létrehozása, amely egyedi módszertannal végzi a könnyűzenei hangszeres tanítást, valamint a tehetséges zenészeket és zenekarokat támogatja.

A tatabányai Peron Music Alapítvány 25 éve foglalkozik könnyűzenei tehetséggondozással. A társaság 2018-ban 23. alkalommal szervezi meg tehetségkutató fesztiválját a megyeszékhelyen.

Saját rendezésben és partnereikkel együttműködve rendszeresen szerveznek könnyűzenei tehetségkutatókat Felvidéken (Dunaszerdahely), Kolozsváron, Magyarkanizsán, Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen.

piarista rendház

A piarista szerzeteseket 1765-ben hívta Tatára gróf Esterházy Ferenc főkancellár. A rendház mai formája az 1930-as években alakult ki. Az ingatlan 1950-től vájárképző iskolának adott otthont, majd 2011 decemberéig a szomszédos Eötvös Gimnázium kollégiumaként működött.

A tatai önkormányzat megkezdte az ingatlan felújítását, elsőként az épület földszinti, keleti folyosóját vették használatba. Ott kapott állandó székhelyet a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, valamint a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ, ahol 2017 szeptemberétől bölcsődei csecsemő- és kisgyermeknevelők szerezhetnek felsőfokú végzettséget a Soproni Egyetem szakmai irányítása mellett.

ATEMPO.sk / MTI