Összeállt a szabadegyetem műsora is

Martosi Szabadegyetem

A II. Martosi Szabadegyetem zenei kínálata már ismert, és mostanra kialakult a rendezvény sava-borsát adó közéleti beszélgetések műsora is. A MartFeszt kezdettől fogva a közösségi ügyeinkkel való törődést hirdeti, aminek a jótékonyság is szerves része, ezért mostantól minden évben felkarol egy karitatív kezdeményezést.

A szabadegyetem műsora természetesen a felvidéki magyarság életének kérdései körül szerveződik. A nyelvi és a közösségi jogok európai szintű körüljárásában katalán, baszk és dél-tiroli vendégek, továbbá Björn Cato Funnemark norvég politológus lesz segítségünkre, az oktatásügy pedig többek között Albert Sándor, a Selye János Egyetem egykori rektora és Szigeti László, korábbi oktatási miniszter részvételével kerül terítékre. A magyarságot érintő jövőbeni közös kihívásokról és feladatokról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Bárdos Gyula, az első magyar elnökjelölt beszélget. A Farkas Iván vezette közgazdász csapat részletesen bemutatja a Baross Gábor Tervet, amely a Felvidék gazdaságának helyreállítását célozza meg, Esterházy Jánossal, a második világháború után elhurcolt mártír politikussal pedig kiállítás és beszélgetés keretén belül is foglalkozik a MartFeszt.

A Körkép sátorban könnyedebb témákkal is találkozhat majd a közönség, lesznek felvidéki magyar sikersztorik, szexuálpszichológiai előadás, gasztronómiai bemutató, Bódis András, a Heti Válasz és Marek Vagovič, a .týždeň újságírója az oknyomozó újságírás rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket, Ablonczy Bálint pedig megmutatja, milyenek vagyunk a szomszéd szemével.

A sport is megkerülhetetlen eleme a Martosi Szabadegyetemnek, ami nem is lehetne másképp a foci világbajnokság idején. A meccsvetítések mellett persze szó lesz a saját sporttémáinkról is, hiszen jön Világi Oszkár, a felvidéki magyarság ikonikus futballklubja, a DAC új tulajdonosa, Ferenczi Attila labdarúgás-szakíró és Bordás Sándor szociálpszichológus a magyar társadalmi és focikudarcok közös gyökerét boncolgatják majd.

A II. Martosi Szabadegyetem, amellett, hogy közösségi ügyeink megbeszélését tartja szem előtt, gyakorlatban is tenni kíván egy közösségi ügyért. Ezért csatlakozik a születésekor megsérült, gútai Németh Tomika gyógykezelésére indított, „Esély egy jobb életért” nevű gyűjtéshez. A helyiek összefogása és műanyag kupakok gyűjtése által már összejött a speciális járókeret ára, azonban a történet itt nem ér véget. Az eddigi eredményen fellelkesülve, a kezdeményezésben részt vevők – így a MartFeszt is – azt szeretné, ha össze tudnánk gyűjteni a kisfiú gyógykezeléséhez és teljes felépüléséhez szükséges 6000 eurót.

ATEMPO.sk